CEI izabrao financijske i pravne savjetnike za energetske projekte

Autor: Marija Brnić , 04. travanj 2013. u 20:57
Izabranima je otvorena vrata za daljnja natjecanja, za svaki projekt posebno

Za financijske savjetnike okvirnim je sporazumom predviđeno 87,5 milijuna kuna, a za pravne 25 milijuna kuna.

Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) odabrao je financijske i pravne savjetnike za velike projekte u energetskom sektoru koji su planirani u Hrvatskoj, od LNG terminala do investicija u gradnju plinovoda i novih termoelektrana i hidroelektrana.

Točnije, sklopljeni su okvirni sporazumi s pet financijskih i 13 pravnih savjetnika na četverogodišnji rok, unutar kojeg će za svaki projekat biti organizirana "mini nadmetanja" među odabranim kompanijama za dobivanje konzultantske usluge.Za financijske savjetnike CEI-ja okvirnim je sporazumom predviđeno 87,5 milijuna kuna. Odabrani su: Deloitte, KPMG, J. P. Morgan, Zagrebačka banka te Goldman Sachs, koji u ovom projektu nastupa zajedno sa zagrebačkom investicijskom kućom Interkapital. Iz daljnje utrke ispala su mnoga zvučna imena od ukupno 17 kandidata koji su se natjecali za taj posao. Ukupna vrijednost usluge pravnog savjetovanja za energetske projekte nešto je niža od one procijenjene u financijskom dijelu – 25 milijuna kuna. Koji bi od planiranih projekata u energetskom sektoru, pak, trebao prvi startati i kada, u CEI-ju još ne otkrivaju.

Prema riječima člana Upravnog odbora CEI-ja i voditelja Sektora za energetiku Ante Ramljaka, dinamika realizacije ovisit će o pripremi samih projekataPrema podacima iz natječaja CEI-ja, riječ je o projektima u kojima će savjeti primarno biti potrebni oko modela financiranja projekata, koje će realizirati javna poduzeća sa strateškim partnerima. Predviđena su dva projekta akvizicija ili prodaje naftnih kompanija, gradnja dviju termoelektrana, četiriju hidroelektrana, LNG terminala i pet plinovoda. Savjetnici će se zasebno natjecati za svaki od tih projekata, a za razliku od ovog kruga, u kojemu su odlučujuće bile njihove reference, u idućem krugu prevagnut će cijene usluga. 

Tko je upao od odvjetnika?

Od Žurića preko Madirazze do Bird&Birda

Pravne će savjete CEI-ju davati odvjetničke kuće: Žurić i partneri, Divjak Topić Bahtijarević, Šavorić i Weil, Gotshal&Manges, Hačić, Kallay i Schonher Rechtsanwalte, Wolf Theiss, Župić i partneri, Madirazza i Norton Rose, Mamić Perić Reberski Rimac, Hunton&Williams, Bird&Bird, Sardelić, Glamuzina&Grošeta i Zajc in partneri, Veršić Marušić, Baker&Mckenzie s uredom Marko Praljak i Marin Svić, te Maja Cenić, Željka Pilipović, Jasminka Houška i Nataša Grubišić i OD Bekina Škurla Durmiš i Spajić.

Komentirajte prvi

New Report

Close