Cedevita najbolja u Zagrebu, a Božjakovina u Županiji

Autor: Darko Bičak , 20. prosinac 2006. u 06:30

Na svečanosti su dodijeljena i priznanja za obljetnice tvrtkama pa su nagrađeni Ingra d.d. i Zagrebparking

Gospodarsko vijeće HGK – Komore Zagreb dodijelilo je jučer na prigodnoj svečanosti u Zagrebu priznanja i plakete “Zlatna kuna” najuspješnijim tvrtkama s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Ove nagrade se dodjeljuju tradicionalno krajem godine, a ovogodišnji dobitnici su po jedna tvrtka iz Zagreba i iz Zagrebačke županije u kategorijama velikih, srednjih i malih trgovačkih društava. Za najbolju veliku zagrebačku tvrtku proglašena je Cedevita d.o.o. za koju je rečeno da je jedna od rijetkih hrvatskih tvrtki koja ima status superbrenda na tržištu, sa svojim napitkom Cedevita, uz još mnoge vlastite prepoznatljive robne marke.

Hotel Dubrovnik
Cedevita zapošljava 249 radnika, a u 2005. godini ostvarila je ukupni prihod od 209 milijuna kuna. “Zlatnu kunu” direktoru Cedevite, Marku Smetišku, na svečanosti je uručio zagrebački gradonačlenik Milan Bandić. Najbolje veliko poduzeće u Zagrebačkoj županiji je Božjakovina d.d. iz Brckovljana kod Dugog Sela, čija je osnovna djelatnost vinogradarstvo i voćarstvo, kao i proizvodnja žitarica i stočne hrane. Toj tvrtki sa samo 63 zaposlenika uspjelo je u 2005. godini ostvariti ukupni prihod od 103,6 milijuna kuna pri čemu je od poslovnih aktivnosti uprihodila oko 32 milijuna, odnosno oko 500 tisuća kuna po zaposlenom, dok je financijski prihod dosegao 72 milijuna kuna što je, kažu u Božjakovini, rezultat jednokratnog usklađenja vrijednosti dionica Kutjeva, kupljenog 2004. godine. Nagradu direktorici Božjakovine d.d., Ani Bratko, uručio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. U kategoriji srednjih trgovačkih društava za najbolje poduzeće u Zagrebu proglašen je Hotel Dubrovnik d.d. čijem je izvršnom upravitelju Jerku Bralilću “Zlatnu kunu” uručila predsjednica Skupštine Grada Zagreba Tatjana Holjevac. Hotel Dubrovnik, koji se nalazi u samom središtu Zagreba, s pogledom na Trg bana Jelačića, imao je tijekom 2005. godine popunjenost kapaciteta veću od 60 posto čemu su, između ostalog, umnogome pridonijeli i napori 123 zaposlenika. Istodobno je ostvaren prihod od 56,4 milijuna kuna, od čega na inozemno tržište otpada 26,3 milijuna. Najbolja srednja tvrtka u Zagrebačkoj županiji je Eko-Flor Plus d.o.o. čija su osnovna djelatnost komunalne usluge i trgovina.

Robna marka
Ova tvrtka iz Donje Zdenčine kod Jastrebarskog zapošljava 90-ak radnika, a u protekloj godini ostvaren je ukupni prihod od 36,8 mililjuna kuna. Ono što ovu tvrtku posebno ističe, kako je naglasila predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Palma Klun-Posavec uručujući im nagradu, činjenica je da je Eko-Flor u protekle dvije godine ostvario rast prihoda od zapanjujućih 354 posto. Mini-mljekara Euro-Milk d.o.o. iz Bedenice pak najbolja je mala županijska tvrtka. Nastao 1998. godine, Euro-Milk danas zapošljava 19 radnika i ostvaruje ukupni godišnji prihod od 11,3 milijuna kuna. Tvrtka iz Bedenice proizvođač je i sira Dragec koji je robna marka Zagrebačke županije. Najbolja zagrebačka mala tvrtka je Fridrih d.o.o iz Sesvetskog Kraljevca koja se bavi proizvodnjom gljiva. Sa 46 radnika, tvrtka je u 2005. godini ostvarila prihod od 11,5 milijuna kuna. Osim “Zlatnih kuna”, na svečanosti u HGK – Komori Zagreb dodijeljena su i priznanja za obljetnice tvrtkama prilikom čega su nagrađeni Ingra d.d. za 50. i Zagrebparking za 40. obljetnicu uspješnog poslovanja. Kolika je važnost nagrada koju dodjeluje Komora, rekao je Zlatan Frölich, očitava se i u činjenici da se upravo u Zagrebu i Županiji ostvaruje više od polovice hrvatskog društvenog proizvoda.

HGK u pregovorima za Europsku uniju

Prema riječima predsjednika HGK – Komore Zagreb dr. Zlatana Frölicha, čitava 2006. obilježena je pregovorima za ulazak u Europsku uniju u čemu je velik obol dala kako Komora Zagreb, tako i čitava HGK. U radnim skupinama s hrvatske strane sudjeluje tako više od 40 djelatnika HGK, a i dva glavna pregovarača iz HGK zadužena su za šest poglavlja pregovora, navodi Frölich. Komora je isto tako organizirala više seminara o uvjetima poslovanja u EU, kao i o korištenju pretpristupnih fondova.

Komentirajte prvi

New Report

Close