Carinska uprava: Zapošljavamo zbog Schengena

Autor: Marija Brnić , 20. kolovoz 2014. u 22:00
Viškom se smatralo 500 carinskih službenika/ Goran Kovačić/PIXSELL

Na Bajakovu, Staroj Gradišci, Metkoviću i Karasovićima od sistematiziranih 455 radnih mjesta upražnjeno njih 92, od čega su 74 mjesta carinika.

Uoči ulaska u Europsku uniju (EU) carinski posao bio je jedan od onih koji su se našli na listi ugroženih zbog očekivanog smanjenjena obujma, pa su carinike premještali u druge državne službe.

Viškom se smatralo više od petsto carinskih službenika. Zato je iznenadila Carinska uprava Ministarstva financija kada je nedavno oglasila natječaj za zapošljavanje na neodređeno vrijeme čak 60 carinika. Zapošljavanje je, uvjeravaju iz Carinske uprave, potpuno opravdano, i to upravo zbog ispunjavanja obveza prema EU. Pozivajući se na planirane aktivnosti Vlade vezane uz pristup Hrvatske Schengenskom sporazumu u sljedeće dvije-tri godine, povećanje broja državnih službenika, ponajprije carinika III vrste, nužno je kako bi se na vrijeme educirali, kažu iz Carinske uprave. Posebno slabom točkom ističu popunjenost na četiri hrvatska BIP prijelaza  (Border Inspection Posts), na koja su raspoređene sve inspekcijske službe.

 

165carinika

prešlo je lani u druge državne ustanove

Na tim je prijelazima, a riječ je o Bajakovu, Staroj Gradišci, Metkoviću i Karasovićima, od sistematiziranih 455 radnih mjesta upražnjeno njih 92, s tim da su od toga 74 radna mjesta carinika III vrste, što po Carinskoj službi, već sada, i prije pristupanja Schengenskom sporazumu, stvara velike probleme u obavljanju poslova. Situacija, napominju, nije bolja ni na ostalim graničnim carinskim uredima, tako da je od ukupno 508 sistematiziranih radnih mjesta upražnjeno njih 88, od čega 72 carinika.Potrebe za popunjavanje upražnjenih mjesta bit će, dakle, i dalje. Lani je, po podacima Carinske uprave, sporazumno u druge državne ustanove prešlo 165 carinika, najviše u pravosudne policajce, dok je po raznim osnovama državna služba prestala za njih 240. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

ova vlada je zaista brižna. opet uvodi porez na reinvestiranje, da ne bi više poticala na rizično ponašanje, i istovremeno se trudi sve većem broju svojih građana pružiti sigurnost državne službe. prava socijalistička utopija.

A sta je sa onim carinicima koji su radili na granici prema Sloveniji i Madjarskoj?
Logicno bi bilo da imate manjak policajaca (zbog rigoroznije kontrolle EU-granice), a da imate visak carinika!

Stvarno nam je dosta uhljebljivanja!

Pa preraspodijelite carinike iz drugih državnih uprava natrag na carinu. Već su obučeni za taj posao.

Neće valjda tvrditi da carinik koji je desetak godina radio taj posao nakon preseljenja u državnu upravu u par mjeseci zaboravio kako se radi na radnom mjestu carinika?

Kakvi su to apsurdi? Ionako imamo previše zaposlenika po raznoraznim (čitaj nepotrebnim) agencijama.

Izvolite preraspodjelite ljude!!!

New Report

Close