Cappelli umiruje bunt ugostitelja i iz Vlade im šalje dobre vijesti

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je kako će i dalje raditi na tome da olakša rad ugostiteljima i najavio smanjenje parafiskalnih nameta, kojih je trenutačno više od 200.

Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je u četvrtak kako će i dalje raditi na tome da olakša rad ugostiteljima i najavio smanjenje parafiskalnih nameta, kojih je trenutačno više od 200.

To je Cappelli kazao odgovarajući na novinarsko pitanje uoči sjednice Vlade hoće li se smiriti bunt ugostitelja, koji su nezadovoljni zbog predloženog povećanja PDV-a na njihove usluge s 13 na 25 posto.

"Ne znam da li će se smiriti. Mi ćemo i dalje raditi na svim mogućnostima, poput smanjenja parafiskalnih nameta, kojih je preko 200, da im olakšamo rad", rekao je Cappelli.

Na pitanje je li današnja odluka Vlade da se ugostiteljima produlji rok da mogu u bespravno sagrađenim objektima poslovati do 2020. kompenzacija za to što su slabo proši u poreznoj reformi, Cappelli je kazao da je Vladi u interesu da ti ugostitelji nastave raditi.

"To je jedna od stvari zahvaljujući kojoj će moći nastaviti rad, jer bi inače s 31. prosincem morali zabraniti rad u takvim objektima. Nama je u interesu da oni nastave sa radom, da uredno mogu plaćati sve svoje obveze, a naročito je to bitno za velik broj kapaciteta koji su u obiteljskom smještaju, a koji inače praktično ne bi dalje mogli raditi", kazao je Cappelli.

Kazao je i kako ne zna točno koliko je takvih kapaciteta, ali da će se to vidjeti ovih dana po zahtjevima koji su predati.

"Ali od dana kada smo omogućili da se u takvim objektima može iznajmljivati, u obiteljskom smještaju smo dobili dodatni kapacitet, što je vidljivo i po broju noćenja. U obiteljskom smještaju u ovom trenutku imamo daleko veći broj kapaciteta nego prije godinu dana. A registracijom svih tih objekata sprječava se rad u sivoj zoni, što je vrlo bitno", kazao je Cappelli.

Prijedlogom izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, koji je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak, predlaže se produženje roka važenja privremenih rješenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u objektima za koje se vodi postupak legalizacije, odnosno u objektima za koje stvarno stanje nije usklađeno sa stanjem u zemljišnim knjigama do kraja 2020. godine.

 Takvih je privremenih rješenja izdano više od 7.000, a od tog broja trajnih je rješenja doneseno u tek 600-tinjak slučajeva, odnosno svega 8,5 posto.

Komentari (5)
 • delboy
  delboy 16:30 1.12.2016.

  zm1


  Sjenikovac


  Zašto bi ugostitelji imali smanjenu stopu PDV-a? Jesu li oni ugrožena knjiga? Iz mog kuta gledanja oni se bogate i imaju visoke cijene. Možda će povećati još cijene ali će biti manje gostiju. Postoji kult pijenja kave u Hrvatskoj u ugostiteljskim objektima ali su te kave preskupe. Šta da ja radim kad dođem u Hrvatsku pa me zabole noge i sjednem negdje? Uzmem kartu pića i skoro se onesvijestim. Pića su skuplja duplo nego u Grčkoj. Gdje to vodi? I Hrvatska i Grčka su turističke zemlje. Imam plitak džep ali ga imaju i mnogi ljudi u Hrvatskoj.


  Ajde ne lupetaj i ne generaliziraj, kako su to pića duplo skuplja u Hrvatskojj nego u Grčkojj ? Jedino ako usporediš cijene u Dubrovniku na Stradunu sa nekim malim mjestom na sjeveru Grčke. Nisu im trebali dizat pdv a opet pola kune ili kunu skuplja kava , misliš da se ne će piti kao i do sada , i Hrvati a stranci pogotovo .

  pića jesu skuplja nego u grčkoj duplo, također i nego u španjolskoj, osim na ibizi naravno. dubrovnik je skuplji od ibize, a ne nudi ni trećinu usluge ibize. zaboravljaš da se u španjolskoj za cijenu 1 pića uvijek dobiju 2 kad sjedneš prvi puta u lokal. dakle, naša cijena je 3-4 puta veća. s time da se u španjolskoj, grčkoj, francuskoj , italiji i svuda drugdje dobije i 3 puta više alkohola po jednoj mjeri nego u HR. dobro on kaže, ti si u krivu. normativ kod nas je puno manji nego vani, a uz to te varaju pa umjesto jagermeistera dobiješ pelinkovac,a umjesto fine vodke dobiješ vigor. sve ono čega vani nema još od 48. godine. još u istri kako tako, ali što južnije, to je više prevara, kako države, tako i gostiju. zato ja ne bih imao previše milosti da sam na mjestu ministara. no, pošto ovdje svi moraju biti zadovoljni osim gostiju, onda se moraju malo ulizati i ugostiteljima.

 • zm1
  zm1 16:19 1.12.2016.

  Mogu dići na bezalkoholna pića , na alkoholna je i bila stopa 25%

 • DemiZon
  DemiZon 15:59 1.12.2016.

  ***bio jutros u jednoj birtiji u Čakovcu gdje povremeno navratim i taman su dizali cijene piću za 15%, a pizze i sendviče će dići sutra

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!