U jednom Čak 86% hrvatskih poslodavaca daje službene mobitele

Autor: Ana Blašković , 16. siječanj 2020. u 22:00
Mobitel važan za digitalizaciju poslovanja/ MATIJA HABLJAK/PIXSELL

Prema Eurostatu smo uz bok Skandinavcima u mogućnosti poslovne upotrebe gadgeta, bolji od europskog prosjeka.

U Hrvatskoj se nerijetko s nevjericom gleda na uvjete rada u inozemstvu koji su potakli desetine tisuća naših sugrađana da tamo potraže sreću, no evo i primjera da domaći poslodavci stoje uz bok – skandinavskima.

Hrvatska je po upotrebi službenih telefona, laptopa i tableta s pristupom internetu daleko iznad europskog prosjeka od 68%, zabilježio je Eurostat. Svojim zaposlenicima mobilne uređaje s pristupom internetu omogućuju gotovo svi poslodavci u Finskoj (96%), Danskoj (92%) i Švedskoj (87%).

U Hrvatskoj to čini čak 86% poslodavaca, jednako kao u Latviji, a slijede Češka i Slovenija s 83% te Austrija s 80%.  Najmanje ih to čini u Bugarskoj (43%), Grčkoj (56%), Rumunjskoj (58%) te zanimljivo – Velikoj Britaniji u kojoj samo 60% poslodavaca omogućuje službene telefone i mobitele…

U kontekstu digitalizacije poslovanja mogućnost da radnici "ostanu spojeni" i izvan ureda svakako je dobra vijest. Osim što su sredstvo rada, mobiteli i laptopi predstaljavljaju i vid bonusa, svojevrsnu plaću u naravi, kojima tvrtke privlače i zadržavaju zaposlenike.

O radu na daljinu, poput "petka u papučama", u zadnje vrijeme sve se više govori u svjetlu fleksibilizacije rada kojima poslodavci nastoje premostiti problem manjka zaposlenika i motivirati ih na lojalnost.

Druga strana medalje je (ne)poštivanje radnog vremena i očekivanja (nekih) poslodavaca da se radi "od jutra do sutra" što su područja u kojima zasigurno nismo al pari sa skandinavskim zemljama što Eurostat ne bilježi.

Komentirajte prvi

New Report

Close