Čak 75% zanima studiranje u inozemstvu

Autor: Ivan Tominac , 27. ožujak 2019. u 22:00
Na sajmu će 15 američkih visokih učilišta predstaviti programe i mogućnosti financiranja, Foto: Jurica Galoić / Pixsell

Na sajmu visokog obrazovanja moći će se saznati sve o studiranju i stipendijama u SAD-u.

Upisivanje fakulteta postao je ustaljen trend, a visokoobrazovanih svake godine sve je više. Iako je ponuda studija u Hrvatskoj raznovrsna, čak 75 posto Hrvata mlađih od 35 godina zanima studiranje ili rad u inozemstvu, a jedna od glavnih destinacije je i SAD. Kako bi studentima pružio sve informacije ako se odluče upravo na taj čin, šestu godinu za redom EducationUSA sajam visokog obrazovanja omogućuje učenicima i studentima da se informiraju o studijskim programima i stipendijama za studij u SAD-u izravno od predstavnika američkih visokih učilišta.

Sajam Education USA dio je međunarodne obrazovne turneje u sklopu koje će 15 američkih sveučilišta posjetiti 9 glavnih gradova Jugoistočne Europe, a u Hrvatskoj ga organizira Institut za razvoj obrazovanja (IRO). “Sajam Education USA organizira se se kako bi učenici, studenti i njihovi roditelji mogli na jednom mjestu saznati sve potrebne informacije o uvjetima za upis na američka sveučilišta, kako izabrati najadekvatniji studijski program, kako biti uspješan u pripremama za upis te koji sve oblici financijske pomoći postoje za studiranje u SAD-u”, kaže Maja Balen, koordinatorica obrazovnog obrazovanja u IRO-u i voditeljica projekta EducationUSA u Hrvatskoj. “S preko 4600 akreditiranih visokih učilišta te više od milijun međunarodnih studenata u akademskoj godini 2017./2018., SAD i dalje predstavlja vodeću obrazovnu destinaciju za međunarodne studente. SAD se nalaze na petom mjestu po broju hrvatskih studenata koji studiraju u inozemstvu, s 528 hrvatskih studenata na američkim visokim učilištima u akademskoj godini 2017./2018. Najtraženiji studijski programi na američkim sveučilištima su inženjerski smjerovi i poslovno upravljanje”, ističe Maja Balen.

Po broju međunarodnih studenata prednjače savezne države Kalifornija, New York i Texas, no broj izlagača je daleko širi. Oni koji se očekuju ove godine su ACT – The American College of Thessaloniki, Anglo American University, Bucks County Community College, Furman University, Green River College, Northeast Wisconsin Technical College, Northern Illinois University, Northwest Missouri State University, Pepperdine (Graduate) School of Public Policy, University of Colorado Boulder, University of Delaware, Valparaiso University, Wright State University, RIT Croatia iTruman State University.

Prošlih godina sajam je privukao nekoliko stotina učenika i studenata, a ove godine, s obzirom na veći broj izlagača, očekuje se veći broj posjetitelja. “Američke obrazovne institucije predstavit će posjetiteljima djelomične i potpune stipendije iz gotovo svih disciplina za preddiplomski, diplomski i poslijediplomski studij. Osim toga čak sedam izlagača predstavit će i stipendije za sportaše i sportašice”, otkriva voditeljica projekta.

Komentirajte prvi

New Report

Close