Čak 75 posto zagrebačkih studenata vara na ispitima

Autor: Agencija VLM , 14. veljača 2013. u 08:34
Guliver/Thinkstock

Istraživanje je pokazalo da većini studenata ne smeta ako neki student vara ili prepisuje na ispitu pa bi samo njih pet posto isto prijavilo nadležnima.

Tri četvrtine zagrebačkih studenata sklono je varanju na ispitu dok njih 25 posto nema ništa protiv da im netko drugi napiše zadaću. Zaključci su to studije koju je tijekom 2012. godine provela Beogradska otvorena škola na uzorku od 3463 studenata na pet vodećih sveučilišta u Hrvatskoj, Moldaviji, Srbiji, Bugarskoj i Makedoniji, piše B92.

Istraživanje je pokazalo da većini studenata ne smeta ako neki student vara ili prepisuje na ispitu pa bi samo njih pet posto isto prijavilo nadležnima. Mnogi su i tolerantni spram različitih korupcijskih pojava pa tako 45 posto beogradskih studenata tolerira ako netko drugi piše zadaću umjesto kolege. Protiv istog prekršaja ne buni se niti 35 posto studenata iz Plovdiva, 30 posto iz Skopja i 15 posto iz Moldavije.

Po sklonosti varanja, zagrebačke studente slijede oni iz Plovdiva s oko 60 posto prevaranata. Treći su Beograđani s približno 50 posto, dok nešto manje od polovice skopljanski studenata pribjegava varkama. Posljednji su Moldavci s 45 posto. Kada je u pitanju mito na fakultetima, samo pet posto studenata iz Zagreba smatra da je ono široko rasprostranjena pojava. U tom pogledu se razlikuju od studenata iz ostalih država gdje njih čak 20 posto mito drži učestalom pojavom.

Svaki drugi student u Skoplju smatra da je nepotizam široko ili vrlo široko rasprostranjen na njegovom fakultetu, a četiri od 10 studenata u Beogradu imaju isto mišljenje. Oko 20 posto beogradskih studenata sklono je kupiti knjigu od profesora kako bi dobilo veću ocjenu, u Plovdivu skoro 30 posto, Skoplju oko 40, Zagrebu oko 10, a u Moldaviji nešto više od 15 posto.

Kao glavne probleme na svojim sveučilištima studenti su naveli neodgovoran odnos predavača prema nastavi, slabu opremljenost fakulteta, lošu komunikaciju s predavačima, ali i isključenost studenata iz odlučivanja na sveučilištima.

Komentirajte prvi

New Report

Close