Čak 590 uzoraka vina, rakije, ulja i pršuta na 15. Vinistri

Autor: Agneza Urošević , 30. travanj 2008. u 06:30

Na porečkom skupu, koji je postao najveći sajam vina u Hrvatskoj, pokazuje se koliko se postiglo sinergijom javnog i privatnog sektora

Rezanjem 50 kilograma teške rođendanske torte, istarski župan Ivan Jakovčić u utorak je u Poreču u nazočnosti državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Josipa Kraljičkovića i brojnih drugih gostiju i sudionika svečano otvorio jubilarnu 15. Vinistru – međunarodnu izložbu vina i vinarske opreme. “Sinergijom javnog i privatnog sektora u vinogradarstvu i maslinarstvu postigli smo u proteklih pet godina više nego što se moglo i sanjati. Danas Istra ima najkvalitetnija bijela vina u Hrvatskoj, među najkvalitetnijima crvena i najbolja maslinova ulja u svijetu. S milijun stabala maslina i gotovo milijun hektara vinograda, spremni smo za regionalnu konkurenciju u Europskoj uniji”, rekao je Jakovčić. Državni tajnik Kraljičković istaknuo je da je danas Vinistra “najbolji i najveći sajam vina i vinarske opreme u Hrvatskoj”, te da takvi regionalni sajmovi pridonose kvaliteti i selektivnosti hrvatskih vina. Najavio je i novi pravilnik o potpori poljoprivredi za njezinu regionalizaciju i uvođenje novih tehnologija. Direktorica osobnog i poduzetničkog bankarstva Regije Istra Zagrebačke banke, Anka Kolić, uručila je predsjedniku udruge Vinistra Ivici Matoševiću sponzorski ček u iznosu od 30.000 kuna za projekt “Malvazija istarska s oznakom IQ”, što je program koji potiče istarsku kvalitetu. Ove godine Vinistra bilježi najveći broj izlagača, pa se tako u natjecateljskom dijelu našlo čak 590 uzoraka vina, maslinova ulja, istarske rakije i istarskog pršuta. U 20 sati u Hotelu Diamant najbolje ocijenjenim vinarima, proizvođačima maslinova ulja, pršuta i rakija dodijeljena su zlatna odličja. Vinistra je otvorena do 2. svibnja s tim što će se u okviru nje održati više stručnih skupova i sastanaka poslovnih ljudi iz branše. Inače, na izložbi sudjeluju ove godine proizvođači autohtonih sorti Malvazije, Terana i Refoška iz Istarske i Primorsko goranske županije, ali i prizvođači tih autohtonih vina iz cijeloga svijeta, najviše iz Slovenije i Italije. U prethodnih deset dana ocjenjivaći vina bili su domaći i strani stručnjaci enolozi, somelijeri, proizvođači vina, koji su radili po skupinama i odabrali ono najbolje što se našlo među 470 uzoraka vina. Isto tako radile su i ocjenjivačke komisije za rakije te za istarski pršut.

Komentirajte prvi

New Report

Close