Čačić u zadnji čas spasio 200 mil. eura

Autor: Suzana Varošanec , 16. listopad 2012. u 22:00
Pliva u tvornicu u Savskom Marofu ulaže 200 milijuna dolara/PXL

AD Plastik dvojio je o gradnji pogona teškog 20 mil. eura u Sloveniji, Hrvatskoj ili Srbiji, a Pliva je sa 200 milijuna dolara kanila prvo u Poljsku.

Zagrebačka Pliva i solinski AD Plastik odlučili su svoja nova ulaganja realizirati u Hrvatskoj zbog pogodnosti koje im daje novi Zakon o poticanju ulaganja i unapređenju investicijskoga okruženja, doznajemo iz izvora bliskog Ministarstvu gospodarstva. Navodno je Plivina investicija u tvornicu u Savskom Marofu, vrijedna 200 milijuna dolara, bila pripremana za Poljsku, no poticajni zakon u posljednji je čas spasio stvar, pa je ostala u Hrvatskoj. Isti je slučaj, kažu, i AD Plastik: ta je tvrtka zbog istog zakona za svoja nova ulaganja izabrala Hrvatsku, dok je opcija susjednih zemalja otpala jer su manje povoljne. Potvrdio nam je to Josip Boban, bivši predsjednik Uprave koji je ljetos postao predsjednik Nadzornog odbora solinske kompanije, te savjetnik nove Uprave na čelu s Mladenom Perošem.

Konačno shvatili zapreke

"AD Plastik uputit će zahtjev Ministarstvu gospodarstva za stjecanjem statusa nositelja poticaja po novome zakonu jer krećemo sa 20 milijuna eura ulaganja  u proširenje postojećeg pogona u Zagrebu", kaže Boban te navodi da se time otvara i mogućnost za zapošljavanje novih radnika u prozvodnji. Novi su zakon objeručke dočekale izvozno orijentirane tvrtke čiji su proizvodni procesi visoke tehničko-tehnološke razine. On će znatno pridonijeti razvoju konkurentnosti, a profitirat će cijela industrija, smatra Zlatko Hodak, direktor AD klastera (prozvođača autodijelova) koji danas okuplja 21 članicu, sa 6000 radnika i godišnjim prihodom od 450 milijuna eura, od čega 90 posto u izvozu. "Novi je zakon ključ razvoja jer su njime sagledane potrebe pojedinih industrija i djelatnosti te bi u velikoj mjeri trebao potaknuti investicije, konkurentnost i inovativnost hrvatskih tvrtki", ističe Hodak.Boban objašnjava kako je AD Plastik dugo dvojio o gradnji novog pogona u Sloveniji, Hrvatskoj ili Srbiji. Ovoj je Vladi, ističe, trebalo malo vremena da shvati što je potrebno. "U biznisu nema sentimenta, a naše su kalkulacije pokazale da je novi zakon o poticanju ulaganja u Hrvatskoj konkurentniji u odnosu na Sloveniju i Srbiju. Stoga smo odlučili da ćemo ovdje uložiti 20 milijuna eura potrebnih i za razvoj proizvoda i nabavu opreme za posao na projektu Edison, koji zajednički lansiraju Mercedes i Renault, a čija proizvodnja kreće 2014. u Novom Mestu", rekao je Boban. Hvali Vladu jer je, kaže, unatoč sporosti, za razliku od prethodnih, shvatila što priječi ulaganja na lokalnom tržištu.

Tri skupine potpora

"Iako se cijelo vrijeme govori da moramo ulagati u pamet i tehnologiju, a autoindustrija je upravo to, bivši je zakon bio stimulativan samo za radno intenzivne industrije", upozorava Boban. U Ministarstvu gospodarstva potvrđuju da je uz turizam, koji je uvršten u zakon, u nizu noviteta mogućnost ostvarenja poreznih olakšica i oslobađanja bez uvjetovanja otvaranja novih radnih mjesta ako je riječ o ulaganju u modernizaciju tehnološkoga procesa postojećih pogona. U toj posebnoj skupini poticaja (uključujući i carinske) prvi je put razdvojen kriterij visine investicije od broja novozaposlenih, pa uspješne tvrtke koje ulažu u tehnološka unapređenja mogu biti deset godina osobođene poreza na dobit samo na osnovi visine investicije, prema određenim pravilima. U drugoj su skupini potpore po novom radnom mjestu, od tri do deset tisuća eura (ovisno o tome je li stupanj nezaposlenih u pojedinoj županiji do 10, od 10 do 20 ili više od 20 posto), a kod radno intenzivnih branši maksimalna inicijalna potpora je 18.000 eura po jednom novom stvorenom radnom mejstu. U trećoj su skupini poticajne mjere za kapitalne troškove investicijskih projekata. One ovise o visini investicije i broju novih radnih mjesta. U roku 60 dana bit će donesena i nova uredba, a u istom roku moraju svoje nove zahtjeve predati i sve tvrtke koje su po starom zakonu bili nostelji poticaja, ali ih nisu koristile te su još u razdoblju realizacije investicijskoga projekta.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Vi ste stvarno postali ulizivački portal.

New Report

Close