Čačić, Ramljak i Tedeschi u Londonu o ‘investicijskom ubrzanju’

Autor: Danijela Jozić,VLM , 15. svibanj 2012. u 22:00

Vlasnik Atlantica govorit će o poslovnoj klimi, a plan organizatora, Ministarstva gospodarstva, ostao tajna

U Londonu će se 18. i 19. svibnja održati redovita godišnja konferencija Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD). Paneli su raspoređeni po državama i regijama, s tim da će Hrvatska imati samostalan jednosatni okrugli stol pod nazivom “Croatia Investment Fast Forward”. Iz Ministarstva gospodarstva, organizatora panela, ni nakon dva tjedna nismo uspjeli dobiti detaljnije informacije o čemu će se tijekom tih sat vremena govoriti jer se “materijal još kristalizira”.

Na panelu će, kako je previđeno programom EBRD-a, govoriti Radimir Čačić, potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, te njegov posebni savjetnik Ante Ramljak, inače član Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja i investicija u energetici. Pregled osnovnih aktualnih ekonomskih pokazatelja države dat će Maroje Lang, pomoćnik ministra financija (bivši direktor u HNB-u). Iz korporativnog sektora nastupaju Emil Tedeschi, većinski vlasnik Atlantic grupe, te Leo Penović, vlasnik projektantske tvrtke Expert Genesis iz Splita. U Atlantic grupi, čiji je EBRD suvlasnik sa 8,53%, kažu nam da će Tedeschi govoriti o poslovnoj klimi u Hrvatskoj. Leo Penović nije nam pak želio otkriti kojim će povodom sudjelovati na londonskom panelu, uputivši nas na organizatore. Penović je, doznajemo, s EBRD-om radio na projektu trgovačkog centra u Skoplju, a njegovu je tvrtku Trigranit bio angažirao na projektu zagrebačkog Arena centra. Direktorica hrvatskog ureda EBRD-a Zsuzsanna Hargitai kaže da planirane investicije za Hrvatsku u 2012. iznose između 300 i 350 milijuna eura. “Ovisno o potencijalnim projektima i pregovorima, taj se iznos može i povećati i smanjiti. Ove bismo godine mogli ugovoriti još financiranja u korporativnom segmentu, i to u proizvodnom i informatičkom sektoru. Planiramo kreditne linije za komercijalne banke i leasing kuće te revolving kreditne linije za factoring kuće. U području infrastrukture radimo na investicijama izgradnje vodovodnih i mreža za otpadne vode te javnog prijevoza, za što jamci mogu biti komunalne tvrtke, a ne isključivo općine ili država. Dobro napredujemo s modernizacijom Luke Split. Razmatramo i nove energetske projekte. Istražujemo kako se uključiti u Vladine ambiciozne ciljeve vezane uz energetsku učinkovitost javnih objekata, na način da oni ne utječu na javni dug države”, poručila je Hargitai.

Kostur iz ormara

HE Ombla još čeka, troškovi rastu
Na dosad dobru suradnju Hrvatske s EBRD-om sjenu baca projekt gradnje hidroelektrane Ombla pokraj Dubrovnika. Projekt je vrijedan 152,4 milijuna eura, od čega EBRD financira 123,2 milijuna eura. Iako je ugovor o kreditu potpisan još za vrijeme Vlade Jadranke Kosor, projekt još nije počeo. Novac stoji i na njega se plaćaju dodatni troškovi. “Za projekt Ombla tender je u pripremi, kao i dodatne studije o biološkoj raznolikosti, koje su u izradi”, poručili su nam kratko iz EBRD-a.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tri bezveznjaka u Londonu. Vjerojatno ih nece nitko slusati pa i nema stete za ugled neugledne zemlje….

New Report

Close