Čačić: Priče ‘Ne damo mi naše autoceste’ su glupost

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. listopad 2014. u 14:04
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Radimir Čačić poručio je danas kako su busanje o hrvatska prsa i priče ‘Ne damo mi naše autoceste’ glupost.

Predsjednik Narodne stranke – Reformista Radimir Čačić poručio je danas kako su busanje o hrvatska prsa i priče 'Ne damo mi naše autoceste' glupost.

Sadašnji sustav više nije održiv. HAC i ARZ nisu u mogućnosti vraćati kredite i ispunjavati obveze jer redovni prihodi nisu dovoljni, pa iz godine u godinu stvaraju novi deficit, rekao je Čačić na konferencije za novinare.

Novi reprogram sa sadašnjim kreditnim rejtingom zemlje značio bi novo nepovoljno zaduživanje, daljnji pad kreditnog rejtinga i povećanje javnog duga, a s druge strane kroz koncesiju omogućujemo vraćanje nepovoljnih kredita i smanjujemo javni dug, kaže Čačić.

Koristeći, uz nužnu racionalizaciju poslovanja, osnovnu prednost pristupa tri puta jeftinijem kapitalu koju imaju investitori iz zemalja s najboljim kreditnim rejtingom, potencijalno kroz mirovinske fondove sudjelujemo i u profitu koncesionara, mišljenja su Reformisti.

Istovremeno, pojašnjava Čačić, Hrvatska ostvaruje novu povoljnu poziciju za budući pristup stranom kapitalu, postaje kreditno potentnija i zanimljivija u investicijskom smislu.

"Današnje stanje duga HAC-a i ARZ-a bez kamata iznosi 30 milijardi kuna. U slijedeće tri godine na naplatu za autoceste dolaze dvije milijarde eura glavnice koje HAC i ARZ nemaju, a ukupna je glavnica koju moramo vratiti četiri milijarde eura. Reprogram dugova na 25 godina značio bi da će nas ceste koštati osam, a ne više više milijarde eura, a dobit iz koje bi trebali isplatiti osam milijardi pri sadašnjem poslovanju u tih 25 godina iznosi pet milijardi eura. Nemamo pravo takav teret ostaviti generacijama koje dolaze", upozorio je čelnik Reformista.

Obrušio se Čačić i na tvrdnju predsjednice svoje bivše stranke HNS-a Vesne Pusić kako treba, kada je riječ o referendumu protiv monetizacije autocesta, poslušati glas javnosti.

"Postoje teme koje nisu referendumska pitanja. Ovo je pitanje izvršne vlasti koja nije u stanju provesti 'outsourcing', koja nije u stanju realizirati projekte o kojima ovisi budućnost naše djece – naravno da ne zaslužuju povjerenje građana", poručuje Čačić.

Kako bi izvršna vlast bila uvjerljiva u onome što nudi, Reformisti će, kaže, izići u Saboru s incijativom u kojoj će tražiti od vlade da se obveže kako će okvirne tri milijarde eura od monetizacije upotrijebiti "ne za pokrivanje svoje nesposobnosti već za otplatu najneopovoljnijih kreditnih obveza".

Komentari (8)
Pogledajte sve

baš me zanima kako ovaj mafijaš nije predložio račanu da daju u koncesiju autoceste prije nego su ih počeli graditi do splita.nego je raskunuo ugovor sa bechtelom koji je 3 puta jeftinije gradio km autoceste nego njegovi kompanjoni nakon toga.domaći izdajnici-reformisti,to im može imc prodati kao slogan,bili bi prepoznatljivi uz ove gay boje koje imaju.

kinezi i iranci bi ih riješili vrlo brzo.

ipak ne spavaju svi [emo_smijeh]

Ja vam kažem da je Čačićeva svaka na mjestu. Međutim, nije on kriv što smo zemlja s puno neukih.

Još jedan u nizu članaka na Poslovnom i korist monetizacije autocesta.
Najtužnije je što pronalazite sve jadnije i omraženije ljude koji podupiru monetizaciju. Ovog komunističkog izroda i počinitelja prometne nesreće sa smrtnim posljedicama ste pitali za mišljenje! Stvarno ste se srozali.

New Report

Close