Čačić najavio poskupljenje grijanja prije odluke HERA-e

Autor: Agencija VLM , 10. listopad 2012. u 13:22
PXL

Podsjetimo, HEP Toplinarstvo zatražilo je od Zagreba, Osijeka, Velike Gorice, Siska, Zaprešića i Samobora poskupljenje grijanja za 36,7 posto.

Grijanje će poskupjeti, indirektno je potvrdio prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na konferenciji EUForija čija je tema bila energetika. Iako je naglasio da Vlada čeka odluku HERA-e dodao je : Ono što se desilo sa električnom energijom, desit će uskoro i u toplinarstvu! A poskupljenje koje najavljuje za Čačića je jedino logično rješenje jer je Hrvatska elektroprivreda, kako je pojasnio, pod utjecajem politike kupovala proizvod za 100, a prodavala za 70 posto njegove cijene, što po Čačiću nema veze sa zdravim razumom.

To je nevjerojatna država. Zamislite nekome dati pravo da određuje cijenu energije, nakon što je kupljena na otvorenom tržištu. Pa valjda bi svatko sebi najrađe odredio cijenu manju od nule- kazao je Čačić te prozvao bivšu vlast da je zbog socijalnog mira držala cijene energije nerealno niskima i time dovela HEP do rušenja kreditnog rejtinga u trenutku kada je na vrhuncu investicijskog ciklusa.

Podsjetimo, HEP Toplinarstvo zatražilo je od Zagreba, Osijeka, Velike Gorice, Siska, Zaprešića i Samobora poskupljenje grijanja za 36,7 posto. Prema važećem zakonu lokalne jedinice, naime, moraju potvrditi zahtjev HEP-a, a neki su gradonačelnici već odbili zahtjev za poskupljenje.

Zato je Vlada mijenjala zakonski okvir i u skladu s pravilnicima Europske unije dala ovlasti regulatoru HERA-i, ali oni će samo satlno određivati cijene energenata tek nakon što izmjene zakona budu potvrđene u Saboru.

A komentirao je Čačić i nove prognoze Hrvatske narodne banke u kojima se najavljuje pad od 1,6 posto u ovoj godini te rast od 1,3 posto u idućoj godini.

– HNB ima jedan statičan uvid, drukčiji ne može ni imati jer čita brojke koje su mu dostupne. Vlada ima dinamičniji pristup zbog insajderskog uvida, ona zna gdje ide i što radi, i u tom smislu sam veći optimist nego guverner HNB-a- poručio je Čačić pa naglasio da ne zamjera guverneru na dozi pesimizma te da se njih dvojica 'nikada bolje nisu slagala'.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Čačić laže čim zine. Prošlu godinu je i sa onaliko manjim cijenama energenata HEP završio sa dobiti od oko 500 milijuna kuna. Kako je Čačić zaposlio sve svoje HNS-ovce na čelna mjesta u HEP-u i voditeljska mjesta HEP je prvo polugodište završio sa gubitkom od 450 milijuna kuna. Danas HEP nema za gorivo za auta pa tako i za intervencije, a već nekoliko mjeseci imaju probleme i sa plaćanjem registracija automobila….

New Report

Close