Čačić može izbjeći zatvor?

Autor: Poslovni.hr , 15. studeni 2012. u 09:18
Radimir Čačić / PXL

“Čačić može zatražiti izvršenje kazne u RH. Kazna hrvatskog suda može biti ista ili blaža, a postoji mogućnost da se umjesto zatvorske izrekne uvjetna kazna.”

Radimir Čačić može zatražiti izvršenje kazne u Hrvatskoj, a ukoliko Vlada RH prihvati izvršenje kazne, slučaj prelazi u hrvatsku nadležnost. Kazna hrvatskog suda može biti ista ili blaža, a postoji mogućnost da se umjesto zatvorske izrekne uvjetna kazna, piše Slobodna Dalmacija.

Poznati splitski odvjetnik dr. Damir Primorac za Slobodnu Dalmaciju pojašnjava kako se presuda mađarskog suda može izvršiti u Hrvatskoj, a postoji i mogućnost ublažavanja kazne. “Prvo je potrebno da osuđena osoba zatraži od suda u Mađarskoj da mu se omogući izvršenje kazne u matičnoj državi. Mađarski sud zahtjev tada upućuje svom Ministarstvu pravosuđa koje obavještava mađarsko Ministarstvo vanjskih poslova. Bitno je naglasiti kako je potrebno, ukoliko ne postoji bilateralni sporazum o izvršenju sankcija između dviju država, da mađarska Vlada zatraži suglasnost hrvatske Vlade za preuzimanje izvršenja sankcije. Ukoliko Vlada RH prihvati izvršenje sankcije, slučaj prelazi u domaću nadležnost. Predmet preko našeg Ministarstva vanjskih poslova ide u Ministarstvo pravosuđa te na nadležni sud prema mjestu prebivališta osuđene osobe. Sud tada mora zakazati ročište na kojem je potrebno utvrditi sljedeće: je li osuđenik hrvatski državljanin, je li strana presuda pravomoćna, je li djelo za koje je osoba osuđena kazneno djelo prema našem zakonu te je li RH preuzela izvršenje kazne. Ukoliko su svi ti uvjeti ispunjeni, sudsko vijeće donosi presudu u ime RH', rekao je Pirmorac.

Odluku o sankciji sud u Hrvatskoj može izmijeniti. Uz sudska ublažavanja može se izreći čak i uvjetna kazna zatvora umjesto zatvorske, napominje Primorac.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ovo već postaje smiješno, da je običan čovjek isto napravio robijao bi minimalno 5 godina.očito zakoni nisu za sve jednaki,

New Report

Close