Čačić i Mimica otvorili Ured hrvatskih regija u Bruxellesu

Autor: Snježana Vujisić Sardelić , 16. ožujak 2007. u 06:30

U Bruxellesu u ovom trenutku djeluje više od 300 regionalnih ureda članica i kandidata za pristupanje EU

Prekjučer navečer su u Bruxellesu Neven Mimica, posebni izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i Radimir Čačić župan Varaždinske županije službeno otvorili Ured hrvatskih regija u Bruxellesu koji je s radom počeo u siječnju ove godine. Začetnik ideje o osnivanju Ureda je Varaždinska županija i njezina razvojna agencija AZRA, a cilj je Ureda proaktivno djelovati u interesu regija partnera u projektu. Uz Varaždinsku, u projektu su još Međimurska, Zagrebačka, Sisačko-moslavačka. Dubrovačko-neretvanska županija, gradovi Dubrovnik, Šibenik, Rijeka i Koprivnica te razvojne agencije Vira iz Višnjana, koja obuhvaća šest istarskih općina i razvojna agencija Slavonija i Baranje.

Pomoć partnerima
U Bruxellesu u ovom trenutku djeluje više od 300 regionalnih ureda zemalja članica i kandidata za pristupanje EU. Tu se nalaze uredi gospodarskih komora i drugih institucija vezanih za gospodarstvo, a hrvatski je Ured jedinstven po broju zastupljenih hrvatskih regija. Cilj mu je osigurati pomoć partnerima osnivačima u pripremi projekata i pronalasku projektnih partnera. “Ured je aktivan od početka godine i već smo postigli određene rezultate. Dobivamo informacija na bilateralnoj razini i na regionalnoj osnovi što nam nisu mogle omogućiti stručne službe na ministarskoj razini. Trenutno je, primjerice, aktualan natječaj flamanske vlade za nekoliko projekata, a sličan će natječaj raspisati i valonska vlada. Ponuđeni su nam projekti u vezi s geotermalnom energijom iz segmenta javnog zdravstva i socijalne skrbi. Otvaranjem ovog ureda smanjujemo troškove i imamo veću mogućnost odabira kadrova koji nas zastupaju i stvaramo uvjete za kvalitetnu zastupljenost u institucijama EU”, rekla je Andrea Vugrinović, direktorica varaždinske AZRE. Očekuje se da će Ured uskoro postati punopravni član Misije AER-a (Skupštine europskih regija) koji ima 250 članova iz 30 zemalja i 12 međuregionalnih organizacija, a među njima je iz Hrvatske jedino Sisačko-moslavačka županija.

Elitna pozicija
Ured se nalazi u elitnom dijelu Bruxellesa na Avenue de Tervueren, u kojoj su veleposlanstva i uredi brojnih drugi regija EU. Smješten je u Kući multiregionalne suradnje gdje se nalaze Uredi regija nekoliko zemalja EU poput Austrije, Mađarske i Poljske. Financirat će ga svi partneri jednakomjerno, a godišnji trošak Ureda procjenjuje se na oko 160.000 eura godišnje. U Bruxellesu se u četvrtak navečer okupilo oko dvjestotinjak uzvanika, a veći dio organizacije je na sebe preuzela upravo AZRA i Varaždinska županija. Iako je Slavonska županija dva dana prije samostalno otvorila svoj ured u Bruxellesu, uredi će, moglo se čuti, usko surađivati. Uostalom, upravo je slavonski župan Bubalo na Čačićevu zabavu poslao osječke tamburaše.

Povezivanje luka Rijeke i Valencije

Od siječnja je Ured pokrenuo brojne aktivnosti. Među ostalim, organizirao je sudjelovanje na Danu otvorenih vrata pri Committee of the Regions, dogovorena je praksa za 3-6 mjeseci s konkretnim planom rada za praktikante svih regija partnera, povezivanje luke Rijeke i luke Valencije zbog modernizacije poslovanja, dostavljeno je nekoliko projekata na području alternativnih energija, npr. projekt ClusterTherm itd.

Komentirajte prvi

New Report

Close