Čačić: Moja obveza je da dobivam batine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. rujan 2012. u 09:59
PXL

Dobar je pokazatelj kretanja rast proizvodnje u prvih osam mjeseci ove u odnosu na prošlogodišnjih osam mjeseci, kaže Čačić.

Dobar je pokazatelj kretanja rast proizvodnje u prvih osam mjeseci ove u odnosu na prošlogodišnjih osam mjeseci, iako on iznosio samo 0,6 posto, kazao je u Karlovcu na izvještajno-tematskoj sjednici HNS-ove Ženske inicijative prvi potpredsjednik Vlade RH i predsjednik HNS-a Radimir Čačić.

Stavivši taj rezultat u kontekst prethodnog pada proizvodnje, pa zatim stagnacije, ocijenio je da je rast još značajniji kada se zna da je u promatranom razdoblju bila izgubljena proizvodnja u dijelu brodogradnje, Dini i primjerice Željezari Sisak. "Ono što me posebno veseli je rast od 3,2 posto kapitalnih proizvoda i 1,3 posto izvoza, i taj će se trend nastaviti. Taj rast nije predviđala ni jedna od sedam objavljenih ekonomskih analiza, znači sve su bile u krivu sa svojim procjenama pada BDP-a od oko dva posto, jer nisu gledali procese dinamički nego statički. Gledano dinamički, ja sam siguran da ćemo u 2013. godini bilježiti gospodarski rast", istaknuo je Čačić.

U detaljnoj ekonomskoj analizi okupljenom članstvu, pretežno članicama Ženske inicijative HNS-a, Čačić je posebno naglasio da je nepopularan posao koji se sada događa u društvu – "čišćenje" svega što neće moći izdržati i opstati, dodavši da treba postići ono što se događa, primjerice, u Dalmacijavinu. "Uz to slijedi pregovaranje i definiranje velikih projekata, definiranje modela njihovih financiranja, pa kada se projekti pokrenu, trebat će reći i tko ih je pokrenuo. Trebamo prema ovoj zemlji, zajedno s našim strateškim partnerom, biti odgovorni i zaslužni, kazao je Čačić i pri tom pozvao članstvo da u svojim sredinama "budu vidljivi i i što jači kao HNS-ovci", jer će time pomoći i sebi kao stranci, ali i snazi koalicije.

Za službeni put u Tursku, gdje je u Antali Hrvatska otvorila konzulat, Čačić je kazao da su se razgovori vodili o konkretnim projektima suradnje, pa i o ulaganjima turskih investitora u Kupare, oko 300 do 400 milijuna eura (za oko dvije tisuće ležajeva i izgradnju kongresnog centra). Političko-gospodarsko-turističku delegaciju Hrvatske primilo je, kazao je, pedeset gospodarstvenika te regije.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o razlozima što trenutno po jednom istraživanju HNS podržava samo 1,8 posto birača, Čačić je odgovorio da je razlog tome "fokusirano i koncentrirano nezadovoljstvo hrvatskih građana koji su očekivali i još očekuju bitne promjene na bolje, za što su i glasali". "Bez rezova, bez otkaza, bez smanjenja beneficija bilo bi nam isto kao i prije i moj je posao da im to jasno i glasno kažem, što nije popularno, a zbog čega dobivam i batine. Ali znam da će po jednom drugom istraživanju, koje će izaći 5. listopada, rejting stranke biti dva puta veći. Osim toga pred nama su lokalni izbori, pa za tri godine i parlamentarni, dakle razdoblje tijekom kojeg ćemo pokazati i dokazati da ovo što govorimo ima smisla i daje rezultate, kazao je Čačić.

Za novonastali problem nezadovoljstva hrvatskih članova Uprave Ine svojim utjecajem, Čačić je kazao da se u potpunosti slaže s izjavama premijera Zorana Milanovića, te da to sigurno nije problem koji će se rješavati preko televizija.

Na pitanje o kredibilitetu jednog od četiri potencijalnih ulagača za Plomin 3, koji se navodno ogriješio o nigerijsko zakonodavstvo, Čačić nije htio odgovoriti. Kasnije je komentirao da jedna svjetska informatička tvrtka ima sudsko sporove u milijardama dolara, ali to nije razlog da ne rade dalje i osvajaju tržište svojim proizvodima i uslugama. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

lool

ovaj cacic je potpuno izgubljen, ne vidi nista

New Report

Close