Čabarski govori – nematerijalno kulturno dobro

Autor: Poslovni.hr , 04. svibanj 2015. u 09:39
Thinkstock

Na čabarskom području razlikuju se dva tipa govora, gerovsko-čabarski i prezidanski, ali svih većih pet mjesta tog kraja pokazuje specifičnosti.

Uprava za zaštitu kulturne baštine pri Ministarstvu kulture donijela je rješenje kojim se utvrđuje da čabarski govori imaju svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra. Tim se rješenjem navode i mjere zaštite kojim se osigurava zaštita i prenošenje tradicije čabarskih govora kroz obrazovanje, dokumentiranje, znanstveno istraživanje i druge mjere.

Na čabarskom području razlikuju se dva tipa govora, gerovsko-čabarski i prezidanski, ali svih većih pet mjesta tog kraja pokazuje specifičnosti. Ovi idiomi pripadaju zapadnom tipu kajkavštine Gorskog kotara i predstavljaju jedan od najsloženijih i najarhaičnijih govora kajkavskog dijalekta u Hrvatskoj.

Čuvanje povijesno-kulturne baštine i zaštita domaćeg govora naglašeniji su nakon obnove rada Matice Hrvatske u Čabru 1992. godine, a tako će biti i ubuduće: nedavno je raspisan natječaj za mlade pjesnike Čabra pod nazivom "Damača rejč" u kojem će se natjecati učenici OŠ "Petar Zrinski" i SŠ "Vladimir Nazor" iz Čabra.

Komentirajte prvi

New Report

Close