Zračna luka Franjo Tuđman premala: Malo stajanki za zrakoplove, izlaza manje nego na starom terminalu

Autor: Josip Bohutinski/VL , 07. ožujak 2017. u 13:00
Navodno je testiranje pokazalo da bi s novim terminalom moglo biti problema/B. Ščitar/PIXSELL

Novi terminal ima 13 stajanki za zrakoplove, dok ih stari ima 22. Novi terminal ima 14 izlaza, a stari 18…

Trenutačno stanje novog terminala izaziva duboku zabrinutost, prije svega zbog održavanja kvalitete postojećeg reda letenja Croatije Airlinesa, s pripadajućim operativnim troškovima", navedeno je u preliminarnom izvještaju hrvatske aviokompanije za 2016. izrađenom u veljači.

U njemu se navodi da su potkraj 2016. provedena prva testiranja prometnih procesa na novom terminalu Međunarodne zračne luke Zagreb.  Svrha testiranja je ispitivanje upravljanja operacijama zrakoplova te usklađivanje s regulatornim sigurnosnim standardima i standardima operativne učinkovitosti dogovorenih između CA i MZLZ-a. Ta su testiranja, čini se, pokazala da novi terminal, čije se otvaranje planira za 20-ak dana, ima problema s kojima bi se avioprijevoznici i putnici mogli suočiti.

U CA su na pitanje da nam pojasne zabrinutost, poručili da su testiranja u tijeku i da će uskoro dati službenu izjavu. No od dobro upućenih u tijek testiranja terminala, vrijednog više do 300 milijuna eura, mogu se čuti pesimistične prognoze. Tako navode da novi terminal ima 13 stajanki za zrakoplove, dok ih stari ima 22. Novi terminal ima 14 izlaza, a stari 18, a novome su samo tri izlaza za ukrcaj u autobuse pa zatim u avione, a na Plesu u isto vrijeme ima pet letova sa zrakoplovima tipa dash koji ne pristaju na aviomostove.

Usto, ističu naši sugovornici, parkirne pozicije za avione na novom terminalu su dosta uske, tako da će servisna vozila morati čekati red da dođu do zrakoplova."Novi terminal prostire se na 66.000 m2, a ima toliko uskih grla. Ljeti, kad je najveći promet, stari terminal pucao je po šavovima, a na novom terminalu bit će još gore", tvrde naši dobro upućeni sugovornici.

Komentari (11)
Pogledajte sve

Ovaj članak je jedan od najglupljih u zadnjih tridesetak godina.
U top 10 sigurno.


A za pola litre Jamnice u plastici na šanku u međunarodnom dijelu, moš kupit bosu kvalitetnog vina u samoposluzi.

Hocete reci da bi trebali ukinuti sve aerodromske takse i financirati poslovanje iskljucivo od prodaje vode u boci? Nije vam losa ideja, mozda da posaljete mail upravi pa vas uzmu za menadzera.



Pa sta ima veze sta je manje izlaza. Aerodromska taksa je zato povecana za 100%. Mercy SDP.

Misliš valjda Mercy IGH i Jure Radić pokoj mu duši
[/quote]
Ne kuži on to. To je van njegovog pojma razumijevanja. Sve što zna je pizdekat po forumima skupa s onim Perom ili kako se već zove


Pa sta ima veze sta je manje izlaza. Aerodromska taksa je zato povecana za 100%. Mercy SDP.

Misliš valjda Mercy IGH i Jure Radić pokoj mu duši

New Report

Close