Butković otkrio hoće li koronavirus usporiti gradnju Pelješkog mosta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. veljača 2020. u 11:35
Foto: Pixsell

Naveo je da je prije desetak dana iz Kine krenuo prvi kontingent čelične rasponske konstrukcije te da bi sredinom ožujka trebala biti montirana.

Na pitanje hoće li koronavirus usporiti gradnju Pelješkog mosta, zbog kineskih radnika koji tamo rade i nerijetko putuju u svoju domovinu, odgovorio je kako se nada da to neće usporiti ili prekinuti gradnju.

Naveo je da je prije desetak dana iz Kine krenuo prvi kontingent čelične rasponske konstrukcije te da bi sredinom ožujka trebala biti montirana.

"Nije ništa najavljeno i ne postoji ništa u ovom trenutku što bi ukazivalo da će se radovi na Pelješkom mostu ili prolongirati ili zaustaviti. Svi natječaji su završeni, pristupne ceste ugovorene, pripremni radovi krenuli, izvođači su uvedeni u posao i Pelješki most ide svojim tijekom", rekao je.

Ministar, nadalje, kaže kako bi trebalo onemogućiti firme čiji je glavni posao pisanje žalbi na dokumentaciju za velike infrastrukturne natječaje, čime sve jako usporavaju.

"Ne možemo nikome ograničiti da se žali, ali  cijene tih žalbi treba maksimalno dignuti, koliko je to moguće da se onemogući zlouporaba. Radi se o velikim infrastrukturnim projektima od državne važnosti", smatra Butković, dodavši da je nešto slično u pripremi kod Ministarstva gospodarstva.

Po njegovim riječima, trenutna vrijednost aktivnih projekata u prometnoj infrastrukturi je 20 milijardi kuna i da je riječ o velikom investicijskom ciklusu, ponajviše financiranom iz EU-ovih fondova. 

Većina tog novca koncentirana je prema željeznici, sada je u tom segmentu 1,5 milijardu eura aktivnih projekata. Do 2030. plan je uložiti  3,5 milijardi eura u željeznicu uglavnom iz EU-ovih fondova, a bit će dosta i vlastitih sredstava. Jedan od naglasaka bit će i nizinska pruga prema Rijeci, rekao je Butković.

Što se tiče Croatia Airlinesa, ponovio je da su za tu kompaniju pristigle dvije neobavezujuće ponude potencijalnih strateških partnera, te vjeruje da će se sve uspješno završiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close