Bušotine nevidljive s plaža, ograničenja i pokraj Visa

Autor: Marina Šunjerga/VL , 19. siječanj 2015. u 15:22
Studija je pomaknula potencijalne platforme kilometar od pučinskih otoka poput Palagruže/D. Marušić/PIXSELL

Agencija za ugljikovodike pustila u javnu raspravu studiju utjecaja na okoliš istraživanja nafte u Jadranu.

Na šest od sedam istražnih polja za koje koncesije traže Marathon Oil i OMV, koji su nastupili na natječaj za Jadran, zajedno sa studijom utjecaja na okoliš postavljena su ograničenja.

Pokazala je to studija objavljena i puštena u javnu raspravu u petak. Ona je uzela u obzir utjecaj na turizam, ribarstvo te ekologiju. Zbog nautičkog turizma morat će se smanjiti istražni prostori 14 i 17, odnosno područje u relativnoj blizini Visa i šireg splitskog akvatorija, a na istražnom području 11 koje se nalazi preko puta šibenskog područja neće biti moguće istraživati naftu i plin tijekom turističke sezone. Prema studiji, zabranjuje se i provoditi aktivnosti unutar Jabučke kotline, a morat će se voditi računa i o dvama telekomunikacijskim kabelima i plinovodima koji prolaze kroz Jadran.

Važna vijest za turističke djelatnike je da se eksploatacijske bušotine neće vidjeti s plaže jer je to zabranjeno strateškom studijom utjecaja. Iako su istražna polja pomaknuta 10 km od kopna i šest kilometara od otoka, studija utjecaja na okoliš pomaknula je potencijalne platforme kilometar dalje od pučinskih otoka poput Palagruže, koja je bila u istražnim poljima. Zbog potencijalnog kumulativnog utjecaja preporuka Studije je da se istražne radnje ne provode istodobno na više od tri istražna prostora. Ta se pak preporuka temelji na  procjeni utjecaja buke na morske životinje. Inače, studiju je izradila tvrtka Ires ekologija, koja je pritom surađivala s brojnim stručnjacima s područja ekologije i zaštite mora, ribolovstva, naftnog rudarstva te turizma.

Javna rasprava otvorena je do 16. veljače, a Agencija za ugljikovodike, koja je nositelj projekta, primit će sve primjedbe te će organizirati i javni uvid u dokument. Prije nego što počnu s istražnim djelatnostima tvrtke koncesionari na Jadranu morat će izraditi dodatne studije utjecaja na okoliš, a u Agenciji za ugljikovodike kažu da su sve tvrtke koje su se prijavile na natječaj svjesne da će biti brojnih ograničenja."Pogrešna je percepcija da će tvrtke koje su dobile pravo istraživanja i eksploatacije na Jadranu sutra doći i početi bušiti. Prije svake radnje morat će napraviti dodatne studije", rekla je Barbara Dorić, ravnateljica Agencije. Očekuje se da će strateška studija biti prihvaćena najkasnije do sredine ožujka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close