BUSINESSEUROPE: pismo ciparskom ministru

Autor: HUP , 17. listopad 2012. u 21:59
Jürgen R. Thumann, predsjednik i Philippe de Buck, glavni direktor BUSINESSEUROPE

EU mora udvostručiti godišnje stope rasta.

Philippe de Buck, glavni direktor BUSINESSEUROPE-a je u ime europske poslovne zajednice poslao pismo  Neokiisu Sylikiotisu, ciparskom ministru trgovine industrije i turizma, a uoči sastanka Vijeća za konkurentnost, od 10. do 11. listopada 2012. godine.Europske poslodavačke udruge smatraju izuzetno važnim povećanje gospodarskog rasta i kreiranje novih radnih mjesta. U tom je smislu BUSINESSEUROPE predložio pet važnih koraka.

Europa može dvostruko povećati gospodarski rast Europske unije (do 2,5%) ukoliko se usvoje relevantne odluke u odnosu na očuvanje Eura, poboljšanje javnih financija kao i odluke u vezi strukturnih reformi i promicanja privatnih investicija.Vijeće za konkurentnost ima ključnu ulogu u razvoju navedene agende. Za vrijeme sastanka Vijeća, raspravljalo se o bitnim temama: Zakon II o jedinstvenom tržištu, zatim o novoj komunikaciji Europske komisije o industrijskoj politici, te o Horizonu 2020.Svrha pisma je obraćanje pozornosti na odluke za koje BUSINESSEUROPE smatra da trebaju biti donijete, kao rezultat diskusija.Philippe de Buck napominje da BUSINESSEUROPE predstavlja više od 20 milijuna, malih, srednjih i velikih europskih kompanija, koje zapošljavaju 120 milijuna radnika. Zakon II o jedinstvenom tržištu jedan je od ključnih elemenata za mogućnost izlaska iz krize. Isti Zakon, koji je predstavljen od strane Europske komisije 3. listopada predstavlja način na koji će se poboljšati funkcioniranje jedinstvenog tržišta, te podržati rast i kreiranje novih radnih mjesta.Snažna i konkurentna europska industrija je ključna za oporavak europskoga gospodarstva. U tom smislu BUSINESSEUROPE pozdravlja objavu komunikacije o industrijskoj politici i ističe četiri bitna elementa o kojima se treba voditi briga prilikom implementacije.

Prvo, osnovno je naglasiti dobro zakonodavstvo, u smislu prethodne provjere utjecaja na konkurentnost na sve zakonske prijedloge. Drugo, bitan je pristup financijama i tržištu kapitala kako bi se kompanijama omogućio oporavak i rast. Treće, pravičan i neometan pristup sirovinama je također ključan za konkurentnost i održivost. Posljednje u tom nizu je zaštita intelektualnog vlasništva, koja se ne smije zanemariti želi li Europa toliko željene nove investicije u istraživanju i inovacijama. Glede Horizona 2020, vlade EU troše 10 puta više novca na pokrivanje dugova nego li na financiranje istraživanja i inovacija. Slijedom navedenog, Vijeće za konkurentnost mora osigurati predloženi budžet od 80 milijardi eura za Horizon 2020.Na završetku pisma, BUSINESSEUROPE naglašava da princip otvorenog pristupa znanstvenih informacija ne smije kolidirati sa zaštitom intelektualnih vlasničkih prava, te da mora biti primijenjen na dobrovoljnoj bazi.BUSINESSEUROPE računa na podršku ciparskog Predsjedništva u naprijed navedenim prijedlozima.

Komentirajte prvi

New Report

Close