Burzovnim manevrom maknuo Markovića

Autor: Suzana Varošanec , 18. veljača 2015. u 11:13
Josip Galinec 2008., kad je dana pozajmica tvrtki Nenada Markovića, bio je na čelu Industrogradnje/Saša Miljević/PIXSELL

Prvi je put netko tko kontrolira NO i Upravu izgubio vlasništvo jer je Galinec uoči skupštine dioničara prodao založne dionice.

Industrogradnja nekretnine, koja ima upisano založeno pravo na 20 posto dionica TOZ Penkale, ovih je dana aktivirala hipoteku te ih je, neslužbeno doznajemo, uspješno prodala.

Navodno je na Zagrebačkoj burzi postigla cijenu znatno višu od tržišne. Kupac koji se isprsio prema našim je izvorima strani investitor TAB, koji prema podacima iz sudskog registra s TOZ-om ima i sudski spor. I ne znajući za tu transakciju, pak, TOZ-ove dionice izgubila je tvrtka Planidal ulaganja iz Sesveta, u vlasništvu odvjetnika Nenada Markovića. Riječ je o predsjedniku NO-a TOZ-a koji je već dugo na toj funkciji, pa godinama pod kontrolom ima TOZ-ovu Upravu. On je i predsjednik skupštine dioničara te prokurist u tvrtkama kćerima (TOZ proizvodnja i TOZ projekti) koje su osnovane uoči predstečajnog postupka. Čini se da velika moć koncentrirana u jednim rukama nije donijela i konačni rezultat.

 

16milijuna

kuna iznosio je sporni dug

Naime, nakon dugo vremena ovo je prvi slučaj da je dioničar koji kontrolira i Nadzorni odbor i Upravu izgubio sve dionice tvrtke. Inače, hipoteka koja je još 2008. upisana na TOZ-ovim dionicama u korist Industrogradnje, koju je tad vodio Josip Galinec, vezana je uz pozajmicu Markovićevoj tvrtki (oko 16 milijuna kuna). Taj dug navodno je davno dospio, pa je u naplati tražbine sad vjerovnik posegnuo za novim i, čini se, potencijalno sve popularnijim modelom namirenja koji regulira Zakon o tržištu kapitala, a SKDD primjenjuje. U posljednje vrijeme pojavilo se desetak takvih slučajeva u kojima su se vjerovnici koji su imali hipoteku na dionicama namirili na isti način: iz prodanih dionica na burzi.

 U ovom slučaju u odnosu snaga među dioničarima, što je osobito zanimljivo, do promjena je došlo uoči skupštine TOZ-a koja je sazvana za 26. veljače. Transakcija je, prema našim informacijama, na burzi provedena neposredno prije zatvaranja knjige dionice. Tako na listi dioničara utvrđenoj 5. veljače, što je ključno za ostvarivanje prava glasa, među dioničarima više nema Markovićeve tvrtke. Industrogadnja ima nešto manje od 25 posto, Udruženje malih dioničara te slovenski Troglav imaju po 10 posto, CERP (država) 7 posto, u trezoru ih je pet posto, a oko 23 posto imaju mali dioničari, od kojih nitko pojedinačno nema više od 0,1 posto. Za predstojeću skupštinu postoji pet-šest dioničkih protuprijedloga, a zanimljivo je pitanje što slijedi. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Znajuci sudionike vjerojatno slijede velike pizdarije.

New Report

Close