Burza električne energije osigurati će nam kvalitetnu referencu

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 23. rujan 2015. u 15:50
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

U sklopu Energy Market Foruma III., u organizaciji Poslovnog dnevnika u srijedu u Zagrebu, održan je četvrti panel pod nazivom Domaće tržište struje: Nakon liberalizacije -konvergencija?

U sklopu Energy Market Foruma III., u organizaciji  Poslovnog dnevnika u srijedu u Zagrebu, održan je četvrti panel pod nazivom Domaće tržište struje: Nakon liberalizacije -konvergencija?

Sudjelovali su Tina Jakaša, direktorica HEP opskrbe, Zdravko Ivčić, predsjednik Uprave NOX grupe, Robert Golob, predsjednik Uprave GEN-I, te Hrvoje Mraović direktor HT- ova projekta Energija. Panel je moderirao Saša Ćeramilac.

Tina Jakaša, predsjednica Uprave HEP Opskrbe, osvrnula se na utjecaj Burze električne energije: „Takav će potez doprinijeti konkurentnosti na tržištu, ali se nadamo i što boljoj likvidnosti i što većim količinama električne energije.“, istaknula je. Iz pozicije HEP-a komentirala je kako će liberalizacija tržišta donijeti brojne promjene, no da HEP stvavlja u nepovoljniji položaj jer su novi distributeri potrošačima atraktivniji dok će se HEP suočiti s problemom zadržavanja postojećih. No, kako liberalizacija tržišta podrazumijeva defragmentaciju i slabljenje pozicija dosadašnjih tržišnih lidera u svrhu ulaska novih igrača, zapravo je pozicija svih onih koji tek trebaju ući na tržište – neizvjesna, zbog snažne HEP-ove pozicije i opskrbljivača i proizvođača i distributera. Na umu treba imati kako su prisutni na tržištu od Njemačke do Kosova, što je jedno od obilježja na koje je upozorila i Jakaša.

Hrvoje Mraović, direktor HT-ova projekta Energija, je upozorio kako će Burza električne energije morati proći fazu djetinjstva, ali da će Republici Hrvatskoj u budućnosti osigurati kvalitetnu referencu. Svi su se sudionici složili da si Burza mora osigurati poziciju na visokoj razini i postati konkurentnom, uz što je izražen i prijedlog kako ne bi bilo loše da se cijene izražavaju u hrvatskim kunama što bi povećalo referentnost u maloprodaji i anuliralo međuvalutne rizike.

Golob, predsjednik Uprave GEN-I, poziva na uvođenje najnaprednijih europskih rješenja, koje ne bi trebalo imati utjecaja na oblikovanje cijena u maloprodaji. „Veleprodajno tržište u Republici Hrvatskoj i regiji postaje transparentnije“, zaključio je.

Zdravko Ivčić, predsjednik Uprave NOX grupe, rekao je da je veleprodajna cijena vrlo niska, i dodatni problem predstavlja odnos niska cijena – niska marža. „Na donjoj smo granici opće održivosti. Još nismo visokorazvijeno maloprodajno tržište, pojavljuju se mnogi konkurenti i isključivo nabavna cijena nije presudna u formiranju konačne cijene.“, upozorio je dodavši kako je veleprodajna cijene samo jedan od faktora u oblikovanju maloprodajne.

Novi igrači na tržištu podrazumijevaju borbu za nove kupce, a moglo se čuti i da je maloprodajna cijena dosegla dno do pitanja isplativosti. Naša se ukupna domicilna proizvodnja ne stavlja na tržište što je jedna od kamena spoticanja u daljnjem razvoju. Također, veliku ulogu cjelokupnoj priči ima i hidrologija. Cijene električne energije svakako nisu iste u razdobljima suše i u razdobljima dobrih vodnih zaliha, upozorila je Jakaša. Nastavila je kako okretanje obnovljivim izvorima energije za sobom neminovno povlači i dodatne troškove, poput dekomisije nuklearnih elektrana. HEP je opterećen i činjenicom da posjeduju vlastitu proizvodnju koja generira trošak održavanja i razvoja.

Ivčić iz NOX grupe iskazao je zadovoljstvo promjenama je prošla faza „dječjih bolesti“ novog sustava, liberalizacija tržišta još uvijek traje i logično je da se u tom procesu pojavljuju novi momenti i problemi. „No, ne možemo reći da su oni nestali, ali svjedočimo unaprjeđenju.“, dodao je.

Što se tiče infrastrukture i distribucijske razine, smatra se kako implementacija novih tehnologija kaska jer je HEP još uvijek cjelovit sustav i nije prošao proces dezintegracije kako nalaže treća europska energetska direktiva. Da je riječ o dominantnom utjecaju lobija koji se opire nekom značajnijem tehnološkom napretku, bio je jedan od prigovora na panelu.

Golob je također izrazio zadovoljstvo s obzirom da se očekuje kako će tržište maloprodaje i kućanstva, u legislativnom smislu, biti otvoreno do 2017., te dodao: „Za sada smo zadovoljni našim statusom jer smo od 2004. naovamo postigli mnoge promjene.“ Panel je završio u atmosferi koja obećava kvalitetnu tržišnu utakmicu, no svi su zadovoljni jer je tržište krenulo putem diversifikacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close