Burza električne energije nada i za likvidnost

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 23. rujan 2015. u 22:00
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Predloženo je da se cijene na burzi izražavaju u kunama, što bi povećalo referentnost u maloprodaji i anuliralo međuvalutne rizike.

Burza električne energije pridonijet će konkurentnosti na tržištu, ali se nadamo i što boljoj likvidnosti i što većim količinama električne energije, ustvrdila je Tina Jakaša, direktorica HEP opskrbe, na panelu "Domaće tržište struje: Nakon liberalizacije – konvergencija?", na kojem su sudjelovali i Zdravko Ivčić, predsjednik Uprave NOX grupe, Robert Golob, predsjednik Uprave GEN-I-ja, te Hrvoje Mraović, direktor HT-ova projekta Energija.

Liberalizacija tržišta donijet će brojne promjene, što HEP stavlja u nepovoljniji položaj jer su novi distributeri potrošačima atraktivniji, dok će se HEP suočiti s problemom zadržavanja postojećih, rekla je Jakaša. No, kako liberalizacija podrazumijeva defragmentizaciju i slabljenje pozicija dosadašnjih tržišnih lidera u svrhu ulaska novih igrača, zapravo je pozicija svih onih koji tek trebaju ući na tržište neizvjesna zbog snažne HEP-ove pozicije i opskrbljivača, i proizvođača, i distributera. Na umu treba imati kako su prisutni na tržištu od Njemačke do Kosova, što je jedno od obilježja na koje je upozorila i Jakaša. Hrvoje Mraović, direktor HT-ova projekta Energija, istaknuo je pak kako će Burza električne energije morati proći fazu djetinjstva, ali da će Hrvatskoj u budućnosti osigurati kvalitetnu referencu.

 

Mraović

Burza električne energije morat će proći fazu djetinjstva, ali će Hrvatskoj osigurati kvalitetnu referencu

Svi su se složili da Burza mora osigurati poziciju na visokoj razini i postati konkurentnom, uz što je iznesen i prijedlog kako ne bi bilo loše da se cijene izražavaju u hrvatskim kunama, što bi povećalo referentnost u maloprodaji i anuliralo međuvalutne rizike. Robert Golob, predsjednik Uprave GEN-I-ja, pozvao je na uvođenje najnaprednijih europskih rješenja koje ne bi trebalo utjecati na oblikovanje cijena u maloprodaji. "Veleprodajno tržište u Republici Hrvatskoj i regiji postaje transparentnije", zaključio je. Zdravko Ivčić, predsjednik Uprave NOX grupe, rekao je da je veleprodajna cijena vrlo niska te da dodatni problem predstavlja odnos niska cijena – niska marža.

 

Ivčić

Još nismo visokorazvijeno maloprodajno tržište, isključivo nabavna cijena nije presudna u formiranju konačne cijene

"Na donjoj smo granici opće održivosti. Još nismo visokorazvijeno maloprodajno tržište, pojavljuju se mnogi konkurenti i isključivo nabavna cijena nije presudna u formiranju konačne cijene", upozorio je dodavši da je veleprodajna cijene samo jedan od faktora u oblikovanju maloprodajne. Novi igrači na tržištu podrazumijevaju borbu za nove kupce. Maloprodajna je cijena, istaknuto je, dotaknula dno do pitanja isplativosti. Naša se ukupna domicilna proizvodnja ne stavlja na tržište, što je jedan od kamena spoticanja u daljnjem razvoju. Veliku ulogu ima i hidrologija: cijene električne energije nisu iste u razdobljima suše i u razdobljima dobrih vodnih zaliha, upozorila je Jakaša.  

 

Golob

Zasad smo zadovoljni našim statusom jer smo od 2004. postigli mnoge promjene

Okretanje obnovljivim izvorima energije, napomenula je, za sobom nužno povlači i dodatne troškove, poput dekomisije nuklearnih elektrana. HEP je opterećen i činjenicom da posjeduju vlastitu proizvodnju koja generira trošak održavanja i razvoja. Zdravko Ivčić iz NOX grupe iskazao je zadovoljstvo promjenama ustvrdivši da je prošla faza dječjih bolesti novog sustava.  "Liberalizacija tržišta još traje i logično je da se u tom procesu pojavljuju novi momenti i problemi. Ne možemo reći da su oni nestali, ali svjedočimo unapređenju", dodao je.

 

Jakaša

Burza će pridonijeti konkurentnosti na tržištu, ali se nadamo i što boljoj likvidnosti

Kad je riječ o infrastrukturi i distribucijskoj razini, smatra se kako implementacija novih tehnologija kaska jer je HEP još cjelovit sustav i nije prošao proces dezintegracije, kako nalaže treća europska energetska direktiva. Da je riječ o dominantnom utjecaju lobija koji se opire značajnijem tehnološkom napretku, bio je jedan od prigovora na panelu.  Golob je izrazio zadovoljstvo budući da se očekuje kako će tržište maloprodaje i kućanstva, u legislativnom smislu, biti otvoreno do 2017., te dodao: "Zasad smo zadovoljni našim statusom jer smo od 2004. postigli mnoge promjene". Panel je završio u atmosferi koja obećava kvalitetnu tržišnu utakmicu, no svi su zadovoljni jer je tržište krenulo putem diversifikacije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close