Buriloviću ustavna tužba ako ljekarnicima ne ukine namet

Autor: Marija Crnjak , 17. travanj 2016. u 22:00
Foto: Thinkstock

HGK je odlučio samo privatnim ljekarnama od travnja uvesti obvezu plaćanja članarine.

Hrvatska ljekarnička komora najavila je podizanje ustavne tužbe protiv odluke Hrvatske gospodarske komore da ljekarnama od travnja uvede obvezu plaćanja članarine, i to samo onima u privatnom vlasništvu. HLJK, čije su članice sve ljekarne bez obzira na osnivača, smatra da je uvođenje obveze naplate članarine ljekarnama protuzakonit namet, ali i narušavanje tržišne utakmice izdvajanjem samo segmenta privatnih ljekarni, što je već izazvalo posljedice kroz ovrhe i zabilježbe na poreznim karticama.

Procjena je da bi se naplatom od privatnih ljekarni u Komoru slilo oko 700 tisuća kuna godišnje.  Tužba će uslijediti ako HGK ne povuče odluku i ne obustavi naplatu, potvrdio je u petak za Poslovni dnevnik Mate Portolan, predsjednik HLJK, pojasnivši zašto se radi o protuzakonitoj odluci. "Na ljekarne se odnosi Zakon o zdravstvenoj zaštiti i o ljekarničkoj djelatnosti koja se obavlja u sklopu mreže javne zdravstvene službe. Ljekarne se ne osnivaju za obavljanje gospodarske već zdravstvene djelatnosti. Ne razumijemo ni zašto su privatne ljekarne izdvojene, jer za njih vrijedi jednaka zakonska regulativa", objašnjava Portolan.

Podsjeća da je jednako tumačenje imala i sama HGK još 2012. godine, kad su u dopisu HLJK tvrdi da ljekarne nemaju obvezu plaćanja članarine. Jasminko Herceg, predsjednik uprave Medike u čijem sastavu posluje i 70-ak ljekarni Prima Pharme, dijeli stav HLJK. Otkriva kako su privatne ljekarne ovih dana zbog zabilježbe na poreznim karticama izgubile mogućnost sudjelovanja na tenderima. U HGK pojašnjavaju kako ih je na ovaj korak naveo nalaz unutarnje revizije, kojim su upozoreni da postoje određeni pravni subjekti koji sukladno Zakonu ispunjavaju kriterije za članstvo.

"Zaduženje ustanova osnovanih od fizičke osobe ili pravne osobe u privatnom vlasništvu, smatra se utemeljenim zato što što čak i u slučaju da pravna osoba nema za cilj ostvarivanje dobiti, nego samo prihode radi financiranja svoje djelatnosti, a prihode stječe razmjenom dobara ili usluga na tržištu, računa se da tu djelatnost obavlja na način i uz uvjete po kojima tu djelatnost obavljaju i poduzetnici.

Dakle, i u tim situacijama radi se o obavljanju gospodarske djelatnosti", pojašnjavaju iz HGK u odgovoru na naš upit. Ističu da jedan veći broj takvih ustanova u privatnom vlasništvu obavlja djelatnost barem dijelom ili cjelokupno radi stjecanja dobiti, zbog čega smatraju opravdanim na djelatnost ustanove primjenjivati propise o djelatnosti trgovačkih društava. Najavu ustavne tužbe kojom prijete u HLJK u petak nam nisu željeli komentirati.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Kad će kraj tom i drugim reketima za nekolicinu uhljeba!? Ako išta vrijede neka tržišno participiraju i ne siluju poduzetnike! Ovako kao i HOK samo smišljaju koga još mogu zreketarit!
Od HGK su jedino gore još Šume obzirom da si njihov reket poduzetnik mora sam obračunati!
A raja sitnog zuba plaća…..

Bili bismo zbilja nesposobni- kad bismo dopustili ovakvu diskriminaciju…….

Postavlja se samo pitanje – tko će pokrenuti stvar…HLJK …HUP ili…?

Ukoliko se ljekarne ne osnivaju radi obavljanja gospodarske djelatnosti zašto onda
– vode profitno knjigovodstvo
– plaćaju porez na dobit
– prodaju se kao gospodarske cjeline i uz suglasnost ministra zdravlja mjenjaju vlaasnike
– prema presudama Visokog trgovačkog suda RH (kao gospodarski subjekti) plaćaju naknadu za
korištenje općekorisnih funkcija šuma
Nadalje, Medika dd je trgovačko društvo, te ona kao takova prema hrvatskim zakonima ne može obavljati lljekarničku djelatnost, pa prema tome u svom sastavu nema 70-tak ljekarni kao to navodno tvrdi njen direktor, već je ona vlasnik Zdravstvene ustanove Ljekarne Prima Pharme (koja vjerojatno ne plaća članarinu za HGK) a u njeno ime i za njen račun je Medika (prema podacima dostupnim na stranicama Zagrebačke burze) kupila ljekarničke “licence” po nabavnoj vrijednosti od preko 100 milijuna, kuna, i te ljekarne su u sastavu te zdravstvene ustanove i posluju kao njene podružnice.

New Report

Close