Burić sumnja u izborni inženjering, žalba Ustavnom sudu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. lipanj 2013. u 15:46
Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

HDSSB će se žaliti Ustavnom sudu zbog sumnje u izborni inžinjering, izjavio je danas HDSSB-ov saborski zastupnik Dinko Burić

HDSSB će se žaliti Ustavnom sudu zbog sumnje u izborni inžinjering, izjavio je danas HDSSB-ov saborski zastupnik Dinko Burić koji je zbog samo jednog glasa izgubio na nedjeljnim izborima za gradonačelnika Belišća.

Smatra kako je sjednica Županijskog izbornog povjerenstva "neregularno održana".

"Sjednica je održana u prostorijama Županijskog suda umjesto u prostorijama Županijskog izbornog povjerenstva", kazao je, ustvrdivši da su listiće brojali neovlaštene osobe.

"Na sastanku u 12,30 u utorak samo su promijenili odluku Gradskog izbornog povjerenstva (Belišća) i utvrdili da je HDZ pobjedio za jedan glas", ustvrdio je Burić, koji je u nedjelju, kako je prvotno javljeno, izgubio izbore za četiri glasa.

U utorak je, međutim, nastala pomutnja te se prema informacijama koje su se neslužbeno pojavile, činilo da će Burić za jedan glas ipak pobijediti i dobiti vlast u Belišću, no pobjednik je ipak HDZ-ov Dinko Huis koji je – dobio glas više.

Burićev stranački kolega Zoran Vinković ustvrdio je danas kako će u slučaju njegovog stranačkog kolege Dinka Burića odluka najvjerojatnije biti na Ustavnom sudu, kojem će se HDSSB žaliti. Mišljenja je i da bi mogli uslijediti novi izbori u Belišću.

"Imate četri glasa više, nejedinstvene kriterije po biračkim mjestima; pa ujutro nakon prebrojavanja u Gradskom izbornom povjerenstvu imate glas više, a na putu do Osijeka taj se glas pretvori u glas više za protukandidata. Očigledno tu nešto nije u redu", ustvrdio je Vinković novinarima u Hrvatskom saboru.

Inače, Predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva (ŽIP) Osječko-baranjske županije Anto Rašić, jučer je izvijestio kako je nakon prebrojavanja glasačkih listića ustanovljeno da Dinko Huis (HDZ) ima jedan glas više u odnosu na Dinka Burića (HDSSB) koji je uložio prigovor na rezultate izbora.

Na jučerašnjoj sjednici sjednici ŽIP-a donesena je odluka da se prigovor HDSSB-a odbacuje kao neosnovan te da je Dinko Huis pobjedio kao gradonačelnik Belišća s jednim glasom više. HDSSB je podnio prigovor nakon 2. izbornog kruga kada je objavljeno da Dinko Huis pobjeđuje kao gradonačelnik Dinka Burića za četiri glasa više.

Predsjednik Povjerenstva Rašić jučer je Hini izjavio kako HDSSB ima pravo na tužbu Ustavnom sudu RH protiv takve odluke u roku od 48 sati. Nakon očitovanja Ustavnog suda Županijsko će izborno povjerenstvo službeno proglasiti rezultate izbora za gradonačelnika u Belišću, dodao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close