Burić pobijedio sa samo 40 glasova više

Autor: Agencija VLM , 17. lipanj 2013. u 08:33
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Za samo jedan glas, Dinka Burića pretekao je 2. lipnja mladi Dinko Huis, a sada je Burić dobio ipak nešto više glasova

Dinko Burić postao je novi gradonačelnik Belišća s 40 glasova prednosti pred HDZ-ovim Dinkom Huisom, prema neslužbenim rezultatima ponovljenog drugog izbornog kruga.

U znaku daleko većeg odaziva birača, ali i nervoze na glasačkim mjestima prolaze ponovljeni izbori za gradonačelnika Belišća. Građani biraju između saborskog zastupnika HDSSB-a Dinka Burića te HDZ-ova Dinka Huisa. Izbori su ponovljeni na dva biračka mjesta, na kojima pravo glasa imaju 1884 glasača, od njih ukupno oko 9000 u Belišću.

Visoka izlaznost koja je bila očita još u jutarnjim satima, kako je dan odmicao nastavljena je i u popodnevnim satim pa je do 16 sati glasovalo 50,7 posto birača, dok je dva tjedna ranije taj postotak iznosio 37,6 posto.

Njih 29 posto ispunilo je svoju građansku dužnost do 11 sati, dok je dva tjedna ranije na birališta u isto doba izašlo tek 17 posto birača.

Za samo jedan glas, Dinka Burića pretekao je 2. lipnja, podsjetimo, mladi Dinko Huis. Burićeva se stranka žalila pa je Ustavni sud poništio rezultat i naložio ponavljanje na dva mjesta. Na biralište je, tako, ponovno morao i sam Burić.

Napetost se na biračkim mjestima, pak, mogla rezati nožem. Pratio se svaki korak, a novinarskim ekipama u prvi mah čak nije dopušten ulazak. Promatrači HDZ-a inzistirali su na pisanom dopuštenu snimanja, što nije praksa. Ipak, intervencijom Gradskog izbornog povjerenstva, nesporazum je riješen.

Prava se drama odigravala prije dva tjedna. Četiri glasa razlike u korist Huisa izbrojana su u noći drugog izbornog kruga. Uslijedila su dva nova brojanja, na zahtjev HDSSB-a. Kada je GIP dva dana kasnije donosio kutije u Županijsko izborno povjerenstvo u Osijeku, rezultat je bio takav da je Burić imao prednost od jednog listića. No, novim prebrojavanjem u ŽIP-u nastao je ponovno obrat. Glas prednosti imao je tada Huis.

Komentirajte prvi

New Report

Close