Bulić: Predložene izmjene poreza na dohodak nisu poštene ni socijalne

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. studeni 2014. u 11:56
Bruno Bulić; Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) Bruno Bulić je predložene izmjene Zakona o porezu na dohodak ocijenio nepoštenim i nesocijalnim jer, kako je rekao, “oni koji imaju mala primanja dobit će izuzetno malo novca, a oni koji imaju veća dobit će naravno više”.

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) Bruno Bulić je predložene izmjene Zakona o porezu na dohodak ocijenio nepoštenim i nesocijalnim jer, kako je rekao, "oni koji imaju mala primanja dobit će izuzetno malo novca, a oni koji imaju veća dobit će naravno više".

Ako je Vlada htjela pomoći najugroženijim građanima, trebala je povećati minimalnu plaću za 300, 400 ili 500 kuna jer, smatra Bulić. "Poslodavac koji nije u stanju isplatiti radniku neto plaću u iznosu od 2800 kuna, bolje da zatvori tvrtku," rekao je Bulić na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak u Puli, uoči glasanja u Saboru o predloženim zakonskim izmjenama najavljenog za utorak.

"Vlada s jedne strane govori o teškoj financijskoj i gospodarskoj situaciji u državi, dok s druge strane ima pedesetak kojekakvih agencija, među kojima i onu koja vodi brigu o zrakoplovu Vlade. Ima hrpu automobila koje, umjesto da ih prodaje, daje MUP-u. Sve to iritira narod koji nema od čega živjeti", rekao je i ocijnio kako se zemlja nalazi u jednoj opasnoj situaciji koja može prouzročiti velike socijalne nemire.

"Političari i na nacionalnoj i na razini jedinica lokalne samouprave potpuno su se otuđili od građana koji su ih birali. Smatram da oni imaju jedan izuzetno veliki problem, a to je nedostatak socijalne inteligencije i društvene odgovornosti," poručio je Bruno Bulić, koji drži da ti ništa čudno s obzirom na to da, kako je rekao, "veliki dio ministara nikad ništa u životu nije radio i potpuno je izgubljen u prostoru i vremenu".

"To vrijedi i za pojedine gradonačelnike koji su u stanju uništiti sve kako bi ostali na vlasti," rekao je Bulić.

Osvrnuvši se na, kako je rekao, "prijetnje pojedinih gradonačelnika i načelnika u Istri građanima povećanjem cijena komunalnih usluga," naglasio je kako se radi o skupini neodgovornih političara koji s jedne strane "govore da nema novaca, a s druge strane se novac razbacuje".

"Novci se troše na raznorazne intelektualne usluge i PR agencije neovisno o tome što svaka gradska uprava ima svoje pravnike i obrazovane ljude. To je neshvatljivo," zaključio je predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić.

Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o porezu na dohodak predlaže se povećanje osobnog odbitka te podizanje praga za oporezivanje stopom od 40 posto što, po projekciji predlagača, najvećem dijelu građana donijelo rast plaća.

Komentari (7)
Pogledajte sve


vedro nebo, pa baš iz tih razloga koje navodiš porezno rasterećivanje visokih plaća i JEST jedina prava socijalna mjera. jer jedina održiva socijalna politika je povećavanje zaposlenosti.

[emo_palacg]

smijesan je s tim povecanjem minimalca,
stvarno se vidi kako je osoba … kada počne pričati o tome.

vedro nebo, pa baš iz tih razloga koje navodiš porezno rasterećivanje visokih plaća i JEST jedina prava socijalna mjera. jer jedina održiva socijalna politika je povećavanje zaposlenosti.

oni koji zarađuju 3000 ili 5000 samo zauzimaju radna mjesta koja im je stvorio netko tko zarađuje 3 ili 5 ili 10 puta više od njih. radna mjesta onih prvih ovise o tome kada će ovim drugima dojaditi da rade posao za koji im država od plaće ostavlja samo trećinu.

a naravno da od tog rasterećenja ne bi smjeli imati koristi oni koji plaću dobivaju iz proračuna. njima bi se jednostavno bruto morao smanjiti tako da im neto ostane isti.

Izmjene nisu niti trebale biti socijalne. Stvar je da se pomakne granica prema gore najvece porezne stope kako bi se zadrzala takva radna mjesta u RH.
Netko s neto placom 9000 kn mjesecno uplati oko 2500 kn poreza.
Netko s netom placom od 3000 kn uplati oko 140 kn poreza.
A to je samo stavka poreza i prireza.
Pa ti vidi jel trebamo takva radna mjesta zadrzati u RH.

Ma udrite jos vece poreze a onda se cudite kad RH postane zemlja nize placenih radnika a visokokvalificirani zbrisu van.

New Report

Close