Budućnost starim igračima ili tehnološkim tvrtkama koje se tek počinju baviti strujom?

Autor: Darko Bičak , 23. rujan 2015. u 22:00
Tina Jakaša, direktorica HEP Opskrbe/Žarko Bašić/PIXSELL

Alternativni operateri u Hrvatskoj su uspjeli HEP-u uzeti 15% tržišta, dok se u segmentu kućanstva to kreće na razini oko 8%. No, zato je HEP iskoračio u Sloveniju, gdje već drži 5% tržišta.

Na regionalnom tržištu električne energije je sve više igrača, no svakodnevno dolazi do spajanja i okrupnjavanja, istaknula je Tina Jakaša, direktorica HEP Opskrbe, na uvodu panela "Otvoreno tržište struje: Prekogranični trendovi". Objasnila je da je trend na regionalnom, ali i na europskom tržištu, niska razina veleprodajnih i maloprodajnih cijena.

U prvom polugodištu EU bilježi rast potrošnje struje 0,6%. Na regionalnom tržištu pak trend je da gotovo sve tvrtke na tom području rade i prekogranično. HEP je prisutan najviše u Sloveniji, ali i u Srbiji, BiH i drugdje, a kao primjer je naveden ugovor koji je hrvatski operater prije koji mjesec sklopio sa slovenskim proizvođačem dijelova za automobile Cimosom, koji djeluje u sve četiri zemlje. Najveće tržište u regiji je Srbija (3,5 milijuna potrošača i potrošnja 26,5 TWh), slijedi Hrvatska s 2,38 milijuna potrošača i 14,9 TWh, pa Slovenija  te BIH. U Hrvatskoj je 7 aktivnih operatera, a u Sloveniji 11. Srbija ih ima 34, a BiH 29. Ante Ćurić, direktor HEP Trgovine, naglasio je da je Hrvatska po liberalizaciji tržišta odmah do Slovenije i Mađarske, dok su ostala regionalna tržišta zasad manje ili više regulirana.

Alternativni operateri su u Hrvatskoj uspjeli HEP-u uzeti 15% tržišta, dok se u segmentu kućanstva to kreće na razini oko osam posto. No, zato je HEP snažno iskoračio u Sloveniju, gdje već drži pet posto tržišta električne energije. Iako je i srpsko energetsko tržište od 1. siječnja ove godine djelomično liberalizirano, i dalje za kućanstva i male potrošače vrijedi regulirana cijena koja je daleko ispod tržišne. Unatoč tome, Tomaž Orešič, izvršni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS), kaže da je tržište dinamično, a cijene za industriju niske, ali tržišne. "EPS je u velikoj transformaciji koja podrazumijeva veću centralizaciju i efikasnost poslovanja. Srbija je nekoliko koraka iza Slovenije i Hrvatske u liberalizaciji, no tu imamo prednost da ćemo kao nacionalni operater učiti na primjerima i izbjeći pogreške koje je radio HEP i slovenski operater kad im je došla konkurencija. U Srbiji još ne postoji ozbiljna strategija obnovljivih izvora energije, što će nam također dati priliku da se pripremimo i spriječimo da nam alternativni investitori uzmu najveći dio kolača", kazao je Orešič.

Marko Ćosić, predsjednik Uprave tvrtke Proenergy, upozorio je na to da je struja homogen proizvod koji se ne razlikuje po kvaliteti pa je jedini kriterij za kupce cijena. I on se slaže da su veleprodajne cijene na tržištu preniske i uzrokuju dosta problema proizvođačima struje. Jedan od načina za opstanak na tržištu vidi u spajanju s partnerima, što omogućava izlazak na veći broj tržišta. Karl Kraus, predsjednik Uprave RWE-a Hrvatska, očekuje da će liberalizacija na postojećim, ali i na novim tržištima u regiji omogućiti znatan rast udjela te tvrtke. Situaciju u regiji procjenjuje na primjeru događanja u Njemačkoj: na pojedinom tržištu isprva primat ima lokalni, nacionalni, operater, a nakon toga dolazi regionalni, da bi na kraju došao globalni.

S tim se ne slaže Tomaž Orešič, koji pak očekuje da u idućih 10 godina na tržištu Hrvatske glavni konkurenti neće biti HEP i RWE nego tehnološke tvrtke koje se danas tek počinju baviti strujom ili pak još nisu u tom sektoru. Sad imamo oko 350 MW u energiji vjetra. Novi zakon povećat će tu brojku na 750 MW, što će donijeti velike probleme u prijenosu i uravnoteženju energije. Miroslav Mesić, predsjednik Uprave Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS), ističe da već ima problema u prijenosu, ponajprije po pitanju troškova. Regulativa, objasnio je, nije proizvođače OIE obvezivala na uravnoteženje energije, odnosno da planiraju proizvodnju, a eventualna iskakanja se penaliziraju. Njihovu "neodgovornost" plaćaju svi korisnici električne energije putem naknada i tarifa.

Izjave sudionika:

Na pojedinom tržištu isprva primat ima lokalni, nacionalni, operater, nakon toga dolazi regionalni, da bi na kraju došao globalni
Karl Kraus, predsjednik Uprave RWE-a Hrvatska

"Neodgovornost" proizvođače OIE plaćaju svi korisnici električne energije putem naknada i tarifa
Miroslav Mesić, predsjednik Uprave HOPS-a

Jedan od načina za opstanak na tržištu spajanje je s partnerima, što omogućava izlazak na više tržišta
Marko Ćosić, predsjednik Uprave tvrtke Proenergy

Hrvatska po liberalizaciji tržišta odmah do Slovenije i Mađarske, ostala regionalna tržišta zasad su manje ili više regulirana
Ante Ćurić, direktor HEP Trgovine

Srbija je nekoliko koraka iza Slovenije i Hrvatske, no imamo prednost: učit ćemo na  HEP-ovim pogreškama
Tomaž Orešič, izvršni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS)

Na regionalnom tržištu trend je da gotovo sve tvrtke rade i prekogranično. HEP je prisutan najviše u Sloveniji, ali i u Srbiji, BiH i drugdje
Tina Jakaša, predsjednica Uprave HEP Opskrbe

Komentirajte prvi

New Report

Close