‘Bude li presuda pravomoćna vratit ću 10 milijuna kuna’

Autor: Sandra Bartolović , 06. prosinac 2010. u 22:00

Očekivao sam oslobađajuću presudu, poručio je Berislav Rončević koji je proglašen krivim za pogodovanje

Vidno iznenađen i u stanju blagog šoka, nekadašnji ministar obrane Berislav Rončević u ponedjeljak je saslušao presudu kojom ga se u zatvor šalje na četiri godine. Njegov pomoćnik u ministarstvu obrane, Ivo Bačić, nije imao to ‘zadovoljstvo’ jer se na izricanju presude kojom ga se osuđuje na dvije godine zatvora nije pojavio. Osim osuđujućih kazni, dvojica nekada bliskih suradnika, obavezni su državnoj blagajni nadoknaditi golemih 10,2 milijuna kuna, kolika je, naime, šteta koju su svojim odlukama nanijeli Republici Hrvatskoj. Izlazeći iz zgrade Županijskog suda Rončević se kratko obratio novinarima ne krijući svoje nezadovoljstvo.

‘Ne želim ovo nikome’
“Iznenađen sam. Nisam očekivao kaznu. Očekivao sam oslobađajuću presudu,jer u ovom slučaju nije bilo protupravnog djelovanja. Ne želim nikome da spozna kakav je to osjećaj kad vas posjednu na onu klupu i kažu vam da ste krivi. Namjeravam iskoristiti sve pravne mogućnosti koje mi zakon omogućuje”, izjavio je Rončević i slježući ramenima zaključio da će ispoštivati obvezu naknade štete od 10, 2 milijuna kuna u slučaju pravomoćnosti odluke.Upravo za toliki iznos, tvrdilo je tužiteljstvo, bili su povoljniji kamioni tvrtke MAN, nego Ivecovi za koje su se krajem 2004. godine odlučili u MORH-u i kupili ih neizravnom nagodbom, nakon što je prvi javi natječaj za nabavku kamiona poništen. MORH je na utržio 39 kamiona za iznos od 34,4 milijuna kuna. Na sudu je tu odluku Rončević argumentirao tvrdnjama da se moralo brzo djelovati jer je bio kraj godine i novce iz proračuna za nabavku vozila ne bi mogli prenijeti na sljedeću godinu, a bilo je i ključno nabaviti tu opremu čim prije zbog pristupnih pregovora o ulasku Hrvatske u NATO savez. I dok je raspravna sutkinja obrazlagala svoju odluku, Rončević je zbunjeno gledao po sudnici.

Sud nema dvojbi
“Prema iskazima ovdje saslušanih svjedoka nedvojbeno je da su okrivljeni pogodovali Eurokamionu, koja je ponudila Ivecova vozila, iako su bili svjesni da MAN kamione koji su ispunjavali tražene uvjete mogu nabaviti za manji iznos. Svi dokumenti i iskazi svjedoka govore da Iveco nije bio najbolji izbor, kako po cijeni tako i po kvaliteti”, rekla je sutkinja. Objasnila je da se ovdje nije radilo o koristoljublju nego namjernom pogodovanju jednoj tvrtki. Bivše dužnosnike vjerojatno je, pored kazne, najviše pogodila sutkinjina opaska kako porezni obveznici ne plaćaju dužnosnike da budu poslušnici, već da rade po zakonu i na dobrobit građana. Rončeviću je dometnula i kako je svoju odluku temeljio na oskudnoj dokumentaciji, koju su mu, kako se branio, predočili savjetnici, na temelju čega je on i donio kobnu odluku. Odmjeravajući kazne sud je zaključio da Rončević zaslužuje bitno veću kaznu od Bačića s obzirom na svoju poziciju.

I Bačić će se žaliti na presudu

USKOK traži strože kazne
Presudom nije zadovoljna nijedna strana. Dok Rončevićevi i Bačićevi odvjetnici planiraju žalbu, iz USKOK-a najavljuju da će se žaliti zbog preblagih kazni. Kažu da kazne nisu primjerene jer se radi o osobama koje su bile na najvišim državnim pozicijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close