‘Bude li na kraju HDZ imao više zastupnika SDP treba priznati poraz’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. travanj 2013. u 23:45
Tonino Picula; Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Upitan tko bi onda bio kriv za poraz, rekao je kako treba analizirati situaciju, ističući da se glasovi još prebrojavaju.

SDP-ovac Tonino Picula, prvi na listi SDP-a, HNS-a i HSU-a na izborima za Europski parlament, večeras je izjavio kako vjeruje da se još mogu promijeniti neslužbeni rezultati po kojima HDZ-ova lista dobiva više zastupnika od njegove, ali da bi SDP, ostanu li takvi rezultati, trebao priznati poraz.

U SDP-ovoj središnjici, gdje koalicija SDP-a, HNS-a i HSU-a čeka rezultate europskih izbora, Picula je izjavio kako se lista koju predvodi teško može smatrati gubitničkom ako osvoji pet zastupnika u Europskom parlamentu, ali i istaknuo kako, ostanu li takvi rezultati, koalicija neće potvrditi svoj profil.

„S pet europskih zastupnika teško da se možemo smatrati gubitnicima. To će bit sasvim dobra ekipa i pristojan broj ljudi koji se može podijeliti da pokriva raznolike sektore i mislim da se u tom pogledu ne može govoriti o gubitku SDP-a. No, u svakom slučaju, ako bi ovi rezultati ostali ovakvi kakvi jesu nećemo potvrdi koalicijski profil stranke, što mi je žao“, rekao je.

Upitan neće li značiti poraz ako HDZ, kao SDP-ov glavni politički konkurent, bude imao više zastupnika u Europskom parlamentu, Picula je odgovorio: „U svakom slučaju, ako se to tako dogodi onda moramo priznati poraz. Nema diskusije oko toga“.

Upitan tko bi onda bio kriv za poraz, rekao je kako treba analizirati situaciju, ističući da se glasovi još prebrojavaju, da se još očekuju detaljno obrađena biračka mjesta te da još nije poznato kako je njegova lista prošla po regijama, županijama i gradovima.

Naglasio je kako je sudjelovao u brojnim izborima i nagledao se finala zna da će u krajnjem finalu preskočiti HDZ.

„Ako se to ne dogodi onda doista moramo proanalizirati što se dogodilo. Teško mi je ovako istresti iz rukava razloge“, kazao je.

Upitan smatra li aktualne rezultate, koji ne idu u prilog njegovoj koaliciji, potvrdom revolta građana prema Vladi, Picula je rekao kako su brojni razlozi što SDP nije polučio bolji rezultat, ali ne vjeruje da je razlog tomu revolt prema Vladi.

Stranka je možda, rekao je, u kampanji trebala isticati neke druge stvari, slati poruke na neki drugačiji način, a ne treba, naglasio je, u takvoj analizi ni ispustiti to da je HDZ visoko na listu stavio ljude koji imaju nesumnjivo vanjskopolitičke reference, ali da se oni nisu čuli u kampanji.

„Tko se čuo? Čuli su se glasovi koji su dijelili ljude u Hrvatskoj na goste i domaće kao da je to nogometni semafor, samo u finalu vidjeli smo jednu nespretnost oko 10. travnja. To su stvari koje su zakonito dobivale daleko veći eho u medijima jer su mediji naravno puno više zainteresirani za takve stvari nego za priču o saniranju ili razvoju europske monetarne unije ili novine koju predstavlja europski semestar“, poručio je.

Upitan nije li spornu izjavu čelnice HSP-a dr. Ante Starčević u javnosti, svojom žestokom reakcijom, „digao“ upravo SDP, Picula je odgovorio: „Zar ćete prešutjeti jedan takav grub napad na temeljne vrijednosti na kojima počiva ne samo EU nego i Hrvatska. To ostaviti nekontrolirano ispada da se slažete s time“.

Komentirajte prvi

New Report

Close