BSA pokreće najopsežniju antipiratsku akciju u posljednjih nekoliko godina

Autor: Poslovni.hr , 12. prosinac 2012. u 16:29
Ilustracija

BSA | The Software Alliance danas diljem Hrvatske pokreće veliku akciju tijekom koje će biti kontaktirano nekoliko tisuća hrvatskih poslovnih subjekata.

BSA | The Software Alliance danas diljem Hrvatske pokreće veliku akciju tijekom koje će biti kontaktirano nekoliko tisuća hrvatskih poslovnih subjekata. Akcija je usmjerena promicanju ovlaštene uporabe računalnih programa u poslovanju.

Pokrenutom akcijom BSA želi poslovne subjekte upozoriti na korištenje nelicenciranih programa i sve raširenije pogrešno uvjerenje u domaćoj javnosti da se u vremenu gospodarske krize korištenje nelicenciranog softvera tolerira više no inače. Unatoč činjenici da stopa softverskog piratstva u Hrvatskoj posljednjih nekoliko godina najvećim dijelom stagnira ili čak pada, komercijalna vrijednost nelicenciranog softvera je zabrinjavajuća – od 322 milijuna kuna iz 2006. godine porasla je na 380 milijuna u 2011. Zbog ovoga, BSA upozorava sve tvrtke i organizacije kako je takav stav pogrešan i može dovesti do ozbiljnih posljedica za organizaciju i njeno poslovanje. Samo u 2011. godini državni gospodarski inspektori utvrdili su povredu kod 562 subjekta, podnijeli 459 optužnih prijedloga te izdali 103 prekršajna naloga temeljem kojih su naplaćene kazne u iznosu od gotovo 700.000 kuna.

Neovlaštena uporaba računalnih programa predstavlja povredu autorskog prava od strane korisnika u skladu s odredbama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, a pravne posljedice korištenja nelicenciranog softvera uključuju i kaznenu odgovornost u skladu s Kaznenim zakonom. S druge strane, korištenje licenciranog softvera donosi brojne prednosti, poput potpune funkcionalnosti softvera, redovnih nadogradnji proizvoda i sigurnosnih nadogradnji, tehničke podrške, jamstva i drugih pogodnosti.

U sklopu akcije, BSA od tvrtki traži i da mu proslijede ovjerenu izjavu kojom potvrđuju da u svom poslovanju koriste isključivo licencirane računalne programe te time poštuju prava intelektualnog vlasništva proizvođača računalnih programa.

"Cilj ove akcije je u velikoj mjeri stimulirati domaće subjekte da provedu nadzor nad svojom nematerijalnom imovinom i što učinkovitije počnu njome upravljati," rekao je Andrej Matijević, glasnogovornik BSA u Hrvatskoj te dodao: "Skorim ulaskom u Europsku Uniju Hrvatska će se pridružiti elitnom društvu zemalja koje su vrlo napredne u shvaćanju važnosti upravljanja nematerijalnim vlasništvom. Hrvatska treba ući u EU kao temeljito uređena država koja razumije suvremena tumačenja intelektualnog vlasništva i autorskog prava. Razumijevanje problematike licenciranja jedan je od preduvjeta hrvatske gospodarske održivosti u okvirima EU."

Po završetku akcije BSA će izvijestiti javnost o rezultatima, a očekivanja su da će podizanje svijesti poslovnih subjekata o nužnosti korištenja licenciranog softvera u konačnici utjecati ne samo na poboljšanje zaštite autorskih prava, već i doprinijeti učinkovitijem poslovanju samih poslovnih subjekata.

Komentirajte prvi

New Report

Close