Bruxelles smatra da EDP za Hrvatsku treba staviti u mirovanje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. lipanj 2014. u 17:16
Thinkstock

Europska komisija zaključila je danas da je Hrvatska poduzela učinkovite mjere za smanjenje proračunskog deficita.

Europska komisija zaključila je danas da je Hrvatska poduzela učinkovite mjere za smanjenje proračunskog deficita, pa smatra da Postupak prekomjernog deficita (EDP) treba staviti u mirovanje, no u 2015. bit će potrebne dodatne prilagodbe, objavljeno je u Bruxellesu.

"Očekuje se da će Hrvatska ispuniti glavni cilj za 2014., a pristup odozdo prema gore pokazuje da je zemlja poduzela mjere koje se smatraju nužnima za postizanje strukturnih ciljeva navedenih u Preporuci o Postupku prekomjernog deficita (EDP). S obzirom na prethodno navedeno te na temelju ishoda pažljive analize i drugih kvalitativnih čimbenika, Komisija smatra da je EDP u Hrvatskoj potrebno staviti u mirovanje", kaže se u priopćenju Komisije.

"No s obzirom na to da Komisija trenutačno očekuje da će 2015. ukupni saldo i strukturna poboljšanja biti ispod granica koje je preporučilo Vijeće, u proračun za 2015. potrebno je uključiti mjere strukturne prilagodbe kako bi se osigurala usklađenost s Preporukom Vijeća", dodaje Komisija.

Hrvatska je od siječnja ove godine u Postupku prekomjernog deficita, a u ožujku je Komisija utvrdila i postojanje prekomjerne makroekonomske neravnoteže u Hrvatskoj i u još dvije zemlje članice.

Vlada je u travnju usvojila paket mjera za smanjenje proračunskog deficita za daljnjih 0,4 posto BDP-a, ili za 1,3 milijarde kuna, a koji obuhvaća povećanje trošarina na motorne benzine i dizelska goriva, povećanje naknada vezanih za telekomunikacijske usluge, smanjivanje subvencija za poljoprivredu i gospodarstvo te smanjenje investicija u cestogradnju.

Po preporukama Europske komisije, Hrvatska u ovoj godini proračunski deficit mora smanjiti za 2,3 posto BDP-a. Rebalansom proračuna iz ožujka smanjenje je bilo na razini od 1,9 posto BDP-a, pa su bile potrebne dodatne mjere od 0,4 posto BDP-a.

Po preporukama koje je Komisija objavila u prosincu prošle godine, a Vijeće ministara financija ECOFIN prihvatilo u siječnju, Hrvatska bi ove 2014. trebala smanjiti deficit na 4,6 posto, 2015. godine na 3,5 posto i 2016. godine na 2,7 posto BDP-a.

Komentari (1)
Pogledajte sve

suludo.

sad se jasno vidi da je eu politika sukrivac za ovu ekonomsku katastrofu. postaje sasvim očito da njima hrvatska treba kao veliki nacionalni park rijetko naseljen domorocima-kmetovima bezemljašima.

čak i ono malo konkretnih mjera koje su predložili, do kraja razvodnjeno, dobilo je “dopust” od cijele godine dana da se uopće počnu primjenjivati. taman dovoljno da dotad potpuno nestane industrija u hrvatskoj.

New Report

Close