Bruno Orešar i ostali pravomoćno oslobođeni u slučaju Jadrankamen

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. travanj 2015. u 14:14
Bruno Orešar, Foto: Jurica Galoić / Pixsell

Županijski sud u Splitu potvrdio je raniju presudu Općinskog suda.

Županijski sud u Splitu potvrdio je raniju presudu Općinskog suda i Brunu Orešara, Tomislava Marčića, Ivicu Dominisa i Miroslava Lepčina oslobodio u slučaju "Jadrankamen" čime je presuda postala pravomoćna.

Marčić je oslobođen optužbe da je od prosinca 1995. do prosinca 1998. u Pučišćima na Braču i u Zagrebu kao predsjednik Uprave "Jadrankamena" potpisao fiktivni ugovor s Brunom Orešarom, direktorom društva "Gaia" i predsjednikom Nadzornog odbora "Jadrankamena". Ugovor se odnosio na usluge promidžbe za koje se "Jadrankamen" obvezao isplaćivati mjesečno 4000 tadašnjih njemačkih maraka i pripadajuće troškove. Navedene usluge, prema optužnici, nikada nisu izvršene, čime je “Jadrankamen” oštećen za pola milijuna kuna.

Oslobođen je i da je tijekom 1999. s Lepčinom, inače direktoricom društva "Trgovina nekretnina", potpisao fiktivni ugovor za poslove konzaltinga, posredništva i promidžbe, a tim je sporazumom, po tvrdnjama tužiteljstva, "Jadrankamen" oštećen za 187.000 kuna.

Optuženici su se teretili i za razdoblje od kraja 1999. do polovine 2000. kada je Ivica Dominis, kao predsjednik Uprave "Jadrankamena", s Orešarom, kao predsjednikom Uprave "Orbis holding", potpisao fiktivni ugovor na štetu svoje tvrtke u iznosu od 870.000 kuna.

Za vrijeme suđenja kojeg je na Općinskom sudu vodio sudac Dinko Mešin saslušano je nekoliko svjedoka. Optuženici su tvrdili da nisu krivi jer se nije radilo o fiktivnim računima. Sucu su rekli da su odradili više posla nego što su naplatili, a kako je financijski vještak u dokaznom postupku utvrdio da "Jadrankamenu" nije nanesena šteta, što je potvrdio i drugi vještak, sudac je četvoricu optuženih oslobodio krivnje.

Županijski sud potvrdio je presudu Općinskog suda čime je oslobađajuća presuda postala pravomoćna.

Komentirajte prvi

New Report

Close