Broj širokopojasnih priključaka internetu premašio milijun

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. rujan 2016. u 10:12
Foto: Thinkstock

Zajedno s mobilnim priključcima, koji služe isključivo za pristup internetu (SIM kartice za pristup mobilnom internetu), gustoća širokopojasnog pristupa putem mreža pokretnih komunikacija još je i veća i iznosi gotovo 76 posto.

Tržištu elektroničkih komunikacija drugo je ovogodišnje tromjesečje donijelo rast prihoda operatora, a po prvi put je broj širokopojasnih priključaka internetu u nepokretnim mrežama premašio milijun, pokazuju najnoviji podaci HAKOM-a.

Među segmentima tržišta elektroničkih komunikacije, najveći rast prihoda i broja korisnika bio je u širokopojasnom pristupu internetu, za što je na kraju drugog ovogodišnjeg tromjesečja u Hrvatskoj ukupno bilo 4,2 milijuna priključaka ili 5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Putem fiksnih (nepokretnih) mreža broj priključaka je porastao za 4,6 posto, premašivši po prvi put milijun. Ipak, tih priključaka još je uvijek znatno više u mobilnim (pokretnim) mrežama, više od 3,2 milijuna, što je također porast od 5 posto u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine.

Većina tih priključaka u mobilnim mrežama, 2,5 milijuna ili 4,2 posto više nego lani, bila je kod privatnih korisnika, dok je 764,3 tisuće priključaka bilo kod poslovnih korisnika, što je porast od gotovo 8 posto.

Mada se po broju priključaka širokopojasnog pristupa internetu fiksne i mobilne mreže prilično razlikuju, u ostvarenim prihodima od usluga pristupa internetu su slični – u fiksnima je taj prihod krajem drugog tromjesečja ove godine iznosio 443 milijuna kuna ili 1 posto više nego lani, dok je u mobilnim mrežama iznosio 493,2 milijuna kuna, što je porast od 6,6 posto.

"Rast broja korisnika širokopojasnog pristupa internetu u nepokretnim mrežama s brzinama pristupa internetu od 10 do 30 Mbit/s (megabit po sekundi) pokazuje da su operatori tih mreža nastavili s ulaganjima, koja su također veća nego u prvom tromjesečju ove godine", ističu iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), dodajući da u nepokretnim mrežama još prevladava xDSL širokopojasna tehnologija.

Rast na tržištu iz HAKOM-a, osim ulaganjima operatora, objašnjavaju i početkom glavnog dijela turističke sezone (kraj svibnja i lipanj), kada u mreže domaćih operatora dolaze i strani turisti zbog kojih je prisutno veće korištenje usluga, pogotovo u pokretnoj mreži.

"Podatkovne usluge u pokretnoj mreži nastavile su rasti, sva tri operatora mreža pokretnih komunikacija promicala su ponude paketa govornih i podatkovnih tarifa, a krajem drugog tromjesečja gustoća stanovništva RH koje internetu pristupa i putem pametnih telefona narasla je za gotovo 5 posto u odnosu na isto razdoblje lani dosegnuvši blizu 67 posto", kažu iz te regulatorne agencije.

Zajedno s mobilnim priključcima, koji služe isključivo za pristup internetu (SIM kartice za pristup mobilnom internetu), gustoća širokopojasnog pristupa putem mreža pokretnih komunikacija još je i veća i iznosi gotovo 76 posto.

Pad broja korisnika i u fiksnim i u mobilnim mrežama

Unatoč rastu korištenja interneta, operatori i dalje bilježe znatne prihode i od telefonskih usluga, koji su u fiksnim mrežama krajem drugog tromjesečja ove godine iznosili ukupno 465,6 milijuna kuna, ali se nastavio dugogodišnji pad tih prihoda, ovaj put za 10,6 posto, dok su prihodi od tih usluga u mobilnim mrežama, s ukupnih nešto malo više od milijardu kuna, nastavili rasti i to za 8 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Broj korisnika telefonskih usluga u obje vrste mreža je pao – u fiksnim mrežama korisnika tih usluga je bilo 2,4 posto manje ili 1,3 milijuna, a u mobilnim 0,1 posto manje ili 4,4 milijuna.

Rast na tržištu elektroničkih komunikacija zabilježen je u drugom tromjesečju ove godine i u segmentu televizije, pa je tako sa 174,5 milijuna kuna ukupnih prihoda od usluga televizije ostvaren i najveći rast među svim segmentima, od 13 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close