Broj blokiranih obrtnika tijekom ljeta porastao na 37.000

Autor: Marija Brnić , 25. kolovoz 2006. u 06:30

Ukupan iznos blokade potkraj srpnja iznosio je 4,3 milijarde kuna i od proljeća je porastao za oko 300 milijuna kuna

Broj blokiranih obrtnika u Hrvatskoj nastavlja rasti i nakon što je Hrvatska obrtnička komora proljetos upozorila Vladu na taj problem i zatražila njegovo rješenje sporazumom o obročnoj otplati duga za sve obrtnike koji su se našli u takvoj situaciji. Prema najnovijim podacima HOK-a, potkraj srpnja blokirano je bilo nešto više od 37.000 obrtnika, što znači da su od proljeća blokirani računi još oko dvije tisuće obrtnika. Ukupan iznos blokade iznosio je 4,3 milijarde kuna i od proljeća je porastao za oko 300 milijuna kuna.

Kolektivno rješenje
Osim sporazuma o obročnoj otplati na dulji rok, HOK je predlagao i da se potpisom sporazuma automatski deblokiraju žiroračuni obrtnika kako bi mogli podmirivati tekuće obveze i otplaćivati dug, kao i mogućnost raspolaganja obiteljskom imovinom u procesu ovrhe nad žiroračunom obrta te uvođenja kompenzacija s korisnicima državnog proračuna. Još prije ljeta vodstvo Obrtničke komore na sastanku u Ministarstvu financija dobilo je de facto odbijenicu. Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava, nije udovoljila zahtjevu da se kolektivno riješi problem nepodmirenih obrtničkih dugovanja. Pozivajući se na odredbe Zakona o izvršenju Državnog proračuna, sugerirali su da svaki porezni obveznik iskoristi mogućnost pojedinačnog podnošenja zahtjeva za obročnu otplatu dugovanja u ispostavu porezne uprave, a gdje im je, prema naputku ravnatelja Porezne uprave Ivice Mladinea, trebao biti omogućen razgovor radi dogovora o rješavanju dugovanja. O tome je Komora izvijestila obrtnike, no nije poznato koliko ih je iskoristilo tu mogućnost. Podaci o broju blokiranih obrtnika ukazuju da još nije došlo do znatnijeg napretka u tom pogledu. Onih koji su u blokadi duže od 360 dana, naime, više je od 30.000, odnosno 81,5 posto svih blokiranih obrtnika, a još tri tisuće ili 8,5 posto ih je u blokadi duže od 180 dana.

Naplata potraživanja
Manje od mjesec dana u blokadi u srpnju je bilo 921 obrtnik. Inače, najviše je obrtnika blokirano na iznose do 50.000 kuna. Manje od tog iznosa duguje 18,6 tisuća obrtnika, a 7,5 tisuća obrtnika blokirano je na iznos između 50 tisuća i 100 tisuća kuna, a gotovo 8 tisuća ih je u blokadi zbog nepodmirenih obveza između 100 tisuća i 300 tisuća kuna. Blokade zbog nepodmirenih iznosa viših od 1 milijun kuna ima 381 obrtnik. Problem ponovnog rasta blokada obrtničkih žiroračuna inače je prisutan posljednjih godina – tijekom 2004. i 2005. broj blokiranih obrtnika povećan je s 24 tisuće, na 35 tisuća, a iznos njihovih dugovanja uvećan je za oko 1,7 milijardi kuna. Stjepan Šafran, predsjednik HOK-a, ističe kako je velik porast posljedica neplaćanja u hrvatskom gospodarstvu. Nesređeno stanje najviše se reflektira na obrtnike jer su obvezni odmah platiti poreze i ostala davanja, a, s druge strane, nemaju mogućnosti i mehanizme na vrijeme naplatiti svoja potraživanja.




Komentari (1)
Pogledajte sve

nema jasnijeg pokazatelja gospodarskog propadanja…

New Report

Close