Brodsko-posavska županija sufinancira svinjokolju u klaonicama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. studeni 2013. u 13:03
Photo: Dusan Mirkovic/PIXSELL

Brodsko-posavska županija ove godine sufinancira troškove klanja svinja u ovlaštenim klaonicama u iznosu od 100.000 kuna, kako bi se spriječavalo širenja moguće zaraze trihineloze kod svinja.

Brodsko-posavska županija ove godine sufinancira troškove klanja svinja u ovlaštenim klaonicama u iznosu od 100.000 kuna, kako bi se spriječavalo širenja moguće zaraze trihineloze kod svinja.

Od trihineloze koja spada u skupinu zaraznih bolesti zajedničkih i ljudima i životinjama, ljudi se mogu zaraziti konzumacijom mesa svinja i drugih zaraženih životinja.

Program svinjokolje u klaonicama u toj se županiji provodi već 12 godina, a ugovor o sufinanciranju s tri klaonice danas je potpisao brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

"Akcija je počela u vrijeme kada je na ovom području bila eksplozija trihineloze kod svinja, s oko 2.000 slučajeva godišnje. Građani su prepoznali dvostruku vrijednost ovog programa. Uz klanje svinja u ovlaštenim objektima, kroz program se rješava i problem zbrinjavanja otpada koji bi u konačnici završio u kanalizaciji ili u okolišu", rekao je Damir Agičić, županijski veterinarski inspektor i inicijator programa.

Tri klaonice koje sudjeluju u programu, prošle su proces usklađivanja sa zakonodavstvom EU tako da imaju ovlasti izvoziti svoje proizvode i na tržište cijele Europske unije.

"Prošle godine sufinancirano je klanje 1.400 komada svinja u ovlaštenim objektima. Ni kod jedne od svinja zaklanih u ovlaštenim objektima nije pronađena trihineloza. Ukupno u Brodsko-posavskoj županiji prošle godine utvrđeno je šest slučajeva trihineloze kod domaćih svinja zaklanih za vlastite potrebe na obiteljskim gospodarstvima i jedan slučaj trihineloze kod divlje svinje. Ove brojke dokazuju uspješnost cijelog programa", ističe Agičić.

"U proteklih 12 godina kroz program je sufinancirano klanje 20.000 svinja u ovlaštenim objektima. Za tu namjenu Brodsko-posavska županija je izdvojila 820.000 kuna. Sredstvima osiguranim za ovogodišnju sezonu predviđeno je sufinanciranje klanja do 2.000 komada svinja", rekao je župan Marušić.

Komentirajte prvi

New Report

Close