Brodogradilištima manje naknade za pomorsko dobro

Autor: Marija Brnić , 02. veljača 2017. u 22:00
Brodosplit je zbog koncesijske naknade u sudskom sporu s državom/Ivo Čagalj/PIXSELL

Iz obračuna naknade izuzimaju se troškovi sirovina i materijala.

Hrvatska brodogradilišta pozdravila su jučerašnju vladinu odluku o prihvaćanju Uredbe o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru, kojom se među ostalim mijenja osnovica za obračun promjenjivog dijela koncesijske naknade za gospodarsko korištenje brodogradilišta.

Ubuduće će im se iz obračuna osnovice izuzimati troškovi sirovina i materijala. Koliko će time biti smanjeni troškovi, u škverovima se tek analizira. Najosjetljiviji na ovu temu su, čini se, u splitskom brodogradilištu, koje je, podsjećaju, u sporu s državom upravo zbog troškova za koncesijsku naknadu od 2011. do 2013. Trgovački sud u Splitu je jesenas donio nepravomoćnu presudu u korist države kojoj Brodosplit mora platiti dug od ukupno 17 mil. kuna, a u međuvremenu je škver uzvratio protutužbom.

Iz pulskog Uljanika zadovoljni su vladinim potezom jer su i sami na tu problematiku ukazivali posljednjih godina, a odgađanje rješenja je, kažu, nanijelo nemale i neopravdane troškove. Ovime će se, ističu, u potpunosti anulirati značajne troškovi s osnove onog dijela prihoda koji u naravi i nije ostvaren na pomorskom dobru od djelatnosti samog brodogradilišta.  "S obzirom da kao Grupa s dva brodogradilišta djelujemo na dvije lokacije i s dvije koncesije, pozdravljamo izmjenu u dijelu izbjegavanja dvostrukog obračuna bilanciranog prihoda grupe koji je do danas bio razlogom povećanog odnosno neosnovanog iznosa prihoda kao osnove za obračun koncesije", ističu u Uljaniku.

Komentirajte prvi

New Report

Close