Brod prodao 2005., umro prije 4 godine, a još mu dolaze računi

Foto: Dino Stanin / Pixsell Foto: Dino Stanin / Pixsell

Izdvajaju da je prije dvije godine objavljen javni poziv kojim se vlasnike plovila poziva da dostave OIB i prijave promjene prebivališta.

Dok Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nije unaprijedilo sustav obračuna naknada, opomene pred ovrhu nisu stizale sad već pokojnom Dinku Staničiću iz Baške Vode.

Barku je prodao prije trinaest godina, ali kuverte s logom ministarstva od 2015. poštar uručuje njegovoj unuci Lei. Unutra budu po dvije uplatnice – naknada za sigurnost plovidbe i naknada za upotrebu pomorskog dobra. A ni pomorca, ni barke, ni veza.

Lea ih sprema po godinama i datumima jer tako joj je savjetovao, kaže, onaj tko je prije tri godine podigao slušalicu telefona za upite građana, naznačenog na poleđini prve pristigle uplatnice, piše Zadarski.hr.

– Djed je brodicu prodao 2005. godine, umro prije četiri, a račune imam za 2015., 2016. i 2017. godinu. Za 2014. godinu nemam, ne znam je li dolazilo jer nismo živjeli na ovoj adresi. Rekli su nam da možda brodica ili vez nisu odjavljeni s njegova imena u sustavu, i da pošaljemo izvod iz matice umrlih, smrtni list ili kopiju ostavinske i da račune ignoriramo. To je bilo prije tri godine. Poslušali smo ih. I sad su nam poslali opomenu pred ovrhu. Opet na njegovo ime, kazala je Lea. 

Iz Ministarstva kažu da su s ciljem ažuriranja podataka u elektroničkim upisnicima poduzeli niz mjera. Izdvajaju da je prije dvije godine objavljen javni poziv kojim se vlasnike plovila poziva da dostave OIB i prijave promjene prebivališta.

– Ove mjere polučile su određene rezultate, međutim još uvijek postoji značajan broj plovila s neažurnim podacima, pa bismo i sada željeli iskoristiti priliku za podsjećanje vlasnika koji to nisu učinili, da dostave svoj OIB lučkim kapetanijama i ispostavama – pozivaju iz Ministarstva. Lea je, kaže, još prije tri godine poslala dokumente koje su tražili.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!