Britanski ulagači dolaze čuti što im Čačić ima za ponuditi

Autor: Marija Brnić , 19. ožujak 2012. u 22:00

U ispitivanje terena dolaze tvrtke iz financijskog sektora te one koje se bave specifičnim segmentima u infrastrukturi i graditeljstvu

Iz Velike Britanije dosad u Hrvatsku nije bilo puno ulaganja, no drugi po redu Poslovni forum koji se održava sutra u zagrebačkoj Palači Gvozdanović daje naslutiti promjenu tog trenda. Po riječima Nataše Kalauz, direktorice UK Trade and Investment ureda pri britanskom veleposlanstvu, okupit će se predstavnici 11 zainteresiranih ulagača, a skup će otvoriti prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić.

O kakvim se tvrtkama radi? Imaju li već neka iskustva s Hrvatskom?
Ima i onih koje tu već posluju, no mnoge tek promišljaju kako ući na hrvatsko tržište. Interesantno im je što Hrvatska ulazi u EU i što se sigurno otvara prostor za velike projekte. To su tvrtke iz financijskog sektora, investicijski fondovi, koji tek procjenjuju opcije, te tvrtke koje se bave specifičnim segmentima u infrastrukturi i graditeljstvu. Primjerice, jedna od tvrtki proizvodi visokosofisticirane mreže za učvršćivanje trusnog tla, za koju prostora ima u gradnji željeznica, tunela i cesta, a jedna je specijalizirana za javnu rasvjetu na velikim projektima. Dolazi nam i Mott MacDonald, najveća građevinska tvrtka.

Bilo je najava o ozbiljnim namjerama ulaska u Hrvatsku na bankarsko tržište, možda kroz privatizaciju HPB-a?
Britanci su dosta rezervirani te, ako i postoji veliki interes, neće ga nužno tako i prezentirati. Rekla bih da su oni još uvijek u fazi procjene mogućnosti, no interesa definitivno ima.

Netko iz tih krugova će biti nazočan i na Forumu?
Da, ali ne izravno iz tvrtki koje bi se pojavile kao kupac, oni se još ne žele eksponirati, nego iz redova posrednika koji za njih procjenjuju mogućnosti. Konkretno, iz bankarskih redova nam stiže Barclays, te HSBC, jedna od najvećih svjetskih banaka. Stiže i investicijski fond specijaliziran za rastuća tržišta EMAC, te savjetnička financijska korporacija Sawford Benedict, kao i tvrtka specijalizirana za brokerske usluge u segmentu osiguranja Jardine Lloyd Thomson. Dio investicijskih fondova zanima turizam, pa će dakle biti okupljen pravi miks ulagača iz različitih područja. Svi su oni već ozbiljno snimili teren i detaljno su upoznati s područjem ulaganja koje ih zanima.

Ima li interesa i za energetiku u kojoj u nas slijede ulaganja?
Ima nešto zainteresiranih i za energetiku, posebno za obnovljive izvore. No, ulagači iz tog područja svjesni su složenosti pravnog okvira i uvjeta poslovanja u Hrvatskoj, tako da je na hrvatskoj administraciji da pripremi i nudi projekte posve zrele za realizaciju. Tada bi bio i znatno veći interes ulagača.

Kakve su ocjene Čačićevih ulagačkih projekata?
Mislim da će uslijediti tek nakon Foruma jer ulagači žele upravo od njega i čuti što se to priprema u Hrvatskoj.

Tek početak

Ima li interesa za ulaganja u proizvodnju i greenfield ulaganja?
O tome nemamo saznanja. Nakon Foruma slijedi još jedan posjet britanskih ulagača Hrvatskoj u lipnju.

O čemu se radi?
Prvi put dolazi u Hrvatsku gradonačelnik londonskog Cityja, što se smatra snažnom porukom, jer on globalno promiče intrerese britanske financijske industrije. Dugi niz godina se trudimo dovesti ga u Hrvatsku jer je to pozitivna poruka o mogućnostima u ovoj zemlji, a uz to on u Hrvatsku ne dolazi sam i to neće biti čisti protokolarni posjet jer stiže s poslovnom delegacijom.

Komentirajte prvi

New Report

Close