Britanci u manjem hrvatskom gradu otvaraju trgovački centar vrijedan 15 milijuna kuna, u planu još 5 centara

Autor: Poslovni.hr , 04. lipanj 2019. u 09:39
Foto: Getty Images

Ovoga ljeta i jeseni u grad će prvi put doći vodeća imena u svijetu internacionalne trgovine, uključujući Interspar, Bipu, Pepco i Tedi, ali i brojna druga imena koja će obogatiti već postojeću ponudu parka.

Križevci će do jeseni dobiti novi trgovački centar u Smičiklasovoj ulici, s potpuno izmijenjenim sastavom trgovina u odnosu na sadašnje, potvrdili su za Podravski list iz britanske grupacije Poseidon, koja stoji iza tog projekta.

Centar će se zvati „Križevci Capitol Park“, a iz Poseidona poručuju kako će ga dovršiti u dvije faze.

– Ovoga ljeta i jeseni u grad će prvi put doći vodeća imena u svijetu internacionalne trgovine, uključujući Interspar, Bipu, Pepco i Tedi, ali i brojna druga imena koja će obogatiti već postojeću ponudu parka. Pod Capitol Park brendom lokalna zajednica moći će uživati u novom konceptu kupovine i razonode. Naša investicija u Križevcima također će stvoriti nova radna mjesta za lokalno stanovništvo, kako u trgovini, tako i u građevini – izjavio je James Gunn, direktor korporativnih poslova Poseidon Grupe.

Radi se o investicijskoj kući i upravitelju nekretninama čiji je portfolio, prema informacijama s njihovih internetskim stranica, „težak“ oko 1,2 milijarda eura. Njihova su ulaganja izvan Ujedinjenog Kraljevstva koncentrirana na Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, a Capitol Park njihov je brend trgovačkih odnosno retail centara. Tko su investitori, odnosno čiji novac ulaže britanska grupacija, nije poznato.

Osim križevačkog, vele u Poseidon Grupi, ove i iduće godine u Hrvatskoj namjeravaju otvoriti još pet retail centara. U Hrvatskoj, prema dostupnim informacijama, 2013. godine otvorili su Capitol Park u Makarskoj, potom centar u Splitu, a u Srbiji ih radi nekoliko.

Posljedica plana britanske grupacije u Križevcima je vidljiva od subote, koja je bila zadnji radni dan Konzuma u Smičiklasovoj. Do sredine lipnja moraju se iseliti i ostali najmoprimci poput Offertissime, Muellera, Frenuma i restorana ChillOut.

Čitav prostor je, prema zemljišnim knjigama, u vlasništvu Raiffeisen banke, u najmu ga je držao Konzum – koji je dio prostora davao u podnajam – no navodno je britanska grupacija kupila nekretninu od banke, što još nije formalno provedeno u javnosti dostupnim knjigama.

Prema nekim informacijama, sadašnji najmoprimci obavijesti o iseljenju dobili su tek prije desetak dana s vrlo kratkim rokom iseljenja, čime nisu zadovoljni.

– U ugovoru o najmu, koji smo sklopili s Konzumom, rok za iseljenje je 90 dana, a u obavijesti koju smo dobili piše da prostor moramo napustiti 14. lipnja. Ovdje smo se uhodali, stvorili klijentelu, pa i investirali u uređenje prostora, i sada naglo moramo otići. To nije u redu – kazao nam je jedan od najmoprimaca, koji je želio ostati anoniman.

Iz Poseidona nisu željeli ni potvrditi niti opovrgnuti neslužbenu informaciju da će u uređenje novog trgovačkog centra uložiti oko 15 milijuna kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

To je balkanski biznis, skrivao se iza imena Posejdon i britanske adrese ili ne.

Otjerati postojeće klijente kao stoku mogu samo kvazibiznismeni koji su tko zna kako došli do novca. Zar je to tretman svoga tipičnog klijenta? Zar se tako gradi biznis i poslovno povjerenje?

Ovakvo ponašanje je sasvim dovoljno da se dobije dobar signal kako likove treba zaobilaziti u širokom luku.

New Report

Close