Britanci bi uložili u Hrvatsku

Autor: Marija Brnić , 14. listopad 2016. u 14:08
Sastanak hrvatskih startupovaca i britanskih investitora s predsjednicom RH u Bloombergu

Chris Howard, pokretač brojnih startupa u UK, oduševljen je hrvatskom “pameću” i razinom tehničkog znanja ljudi.

Ne možemo puno napraviti dok, primjerice, običan R1 račun definira pet zakona i osam  podzakonskih akata, a u Velikoj Britaniji i SAD-u to je jedan PDF dokument. Potrebna je deregulacija svega. Imamo zakone koji se isprepleću sami sa sobom, nema godine da nismo promijenili barem nekoliko pravila i zakon. To je sve prepreka investicijama i razvoju poduzetništva.

Jedna je to od poruka predsjednika Hrvatske mreže poslovnih anđela CRANE Davorina Štetnera sa sastanka hrvatskih startupovaca koji su se odselili u London te britanskih investitora s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović u sjedištu Bloomberga u Londonu. U dvosatnom sastanku koji je vodio Tom Tyler, globalni direktor Bloomberga za investicije i korporacije, mladi hrvatski poduzetnici iznosili su predsjednici svoja iskustva s birokracijom i nedostatkom poticaja za investitore, zbog kojih je veći dio njih svoje projekte odlučilo razvijati daleko od kuće.

No, i jedan od britanskih investitora koji je dosad uložio u Hrvatsku više od 100 milijuna eura postavio je, kaže Štetner, pitanje zašto je za neki jednostavan proces morao staviti potpis na čak 52 mjesta i desetke dokumenata. U Velikoj Britaniji to se rješava online za 10-ak minuta. Pojedini startupovci poput Josipe Majić požalili su se i na sustav edukacije u RH koji treba unaprijediti, no Štetner prenosi i kako je na skupu Chris Howard, pokretač brojnih startupa u UK, izrazio oduševljenje hrvatskom "pameću" i razinom tehničkog znanja ljudi.

Rekao je, kaže Štetner, da čeka poboljšanja u poslovnoj klimi te da je spreman čak i na preseljenje svoje tvrtke u Hrvatsku ako stvari budu bolje. Od britanskih ulagača predsjednici je stigla i sugestija da se organizira dijasporu u jedan crowfunding pool koji bi investirao u RH. S dijasporom se o jačanju suradnje, prema njezinim riječima, vode razgovori, no Štetner upozorava na to kako su dosadašnja ulaganja dijaspore u 90 posto slučajeva propala te da je i za njih potrebno stvoriti poslovnu klimu i tek onda ih pozvati, kako ih se ne bi prevarilo lakim obećanjima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close