Brexit neće ugroziti ovu sezonu, no mogao bi iduću

Autor: Saša Paparella , 27. lipanj 2016. u 15:36
Britancima smo omiljeno turističko odredište/PIXSELL

Bit će teško formirati cijene za 2017. zbog odnosa euro-funta.

Katica Hauptfeld, vlasnica agencije Katarina line, smatra da izlazak V. Britanije iz EU neće imati puno utjecaja na ovu turističku sezonu jer su kapaciteti s tog tržišta već uglavnom prodani, a za V. Britaniju karakterističan je vrlo rani booking.

"No, neke agencije već izlaze s katalozima za 2017. s 'early bird' bookingom za koje smo već i dali cijene, ali to ćemo svakako osjetiti iduće godine. Turoperateri će biti u velikim problemima kod formiranja cijena u katalozima za 2017. jer je teško prognozirati odnos funte prema euru i obrnuto, tu vam ne mogu puno pomoći ni najveći financijski specijalisti…", kaže Katica Hauptfeld. Iako će uvjetovati razna preslagivanja, Brexit neće utjecati na razvoj projekta na otoku Obonjanu, rekao nam je Kristijan Gržetić, predstavnik britanskih ulagača koji su od Grada Šibenika dobili koncesiju i u projekt Obonjan dosad uložili više od 15 mil. eura, a prve goste očekuju krajem srpnja.

"Ne očekujemo promjene, nismo mijenjali planove te i dalje očekujemo isti broj britanskih gostiju kao i prije Brexita, vjerujemo da želja turista za kvalitetnim ljetovanjem nadilazi sve granice. Brexit neće utjecati generalno na dolazak britanskih turista na Jadran, jer tamo Hrvatska ima svoju reputaciju i dobar rejting", tvrdi Gržetić. I nakon pada funte, ističe, i dalje smo Britancima financijski povoljna destinacija.  Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), kaže kako se ove turističke sezone posljedice izlaska V. Britanije iz EU na hrvatski turizam neće osjetiti.

"Navike britanskih gostiju su takve da rano rezerviraju putovanje, smještaj za ovu godinu već je rezerviran. Kratkoročno, slabljenjem funte ekonomska moć Britanaca će pasti u određenoj mjeri, ali to neće znatno utjecati na pad njihove potrošnje u Hrvatskoj. No, ako se ovi scenariji nastave, u dugom razdoblju posljedice bi mogle biti značajne", najavljuje Žgomba. 

Komentirajte prvi

New Report

Close