Branka Valentić nova ravnateljica Hine

Autor: Saša Paparella (VLM) , 27. prosinac 2012. u 20:35
Ilustracija

Za novu ravnateljicu Hrvatske izvještajne agencije upravno vijeće Hine izabralo je Branku Valentić koja je dobila 3 od ukupno 5 glasova Vijeća.

Za novu ravnateljicu Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA) upravno vijeće Hine izabralo je Branku Valentić koja je dobila tri od ukupno pet glasova Vijeća, a po jedan glas su dobili Marica Košta i Nenad Bach, kojemu je ovo bio treći put da se natječe za ravnatelja Hine.

Ukupno je bilo šest kandidata. Predstavljanje programa  kandidata za ravnatelja Hine održano je danas u popodnevnim satima u prostorijama Uprave Hine.

Valentić je zadnje tri godine bila glasnogovornica Hrvatske stranke umirovljenika (HUS), pa se postavljalo pitanje može li se kandidirati, no odlučeno je da može s obzirom da nije bila dužnosnik.

Doznalo se danas tako ime nasljednice Smiljke Škugor Hrnčević. Posljednjih mjeseci iskristalizirala su se, podsjetimo, dva imena mogućeg novog ravnatelja: dugogodišnji urednik u Hini Nenad Bach te nekadašnja novinarka Vjesnika i sadašnja glasnogovornica Hrvatske stranke umirovljenika Branka Valentić. Nenad Bach imao je podršku znatna broja zaposlenika Hine i u prošlosti se već kandidirao za ravnatelja. Kolege koji su mu skloni napominjali su i da bi Bachov izbor bio blagotvoran po financije te agencije, jer bi bruto plaća za ravnatelja koji dolazi izvan njihove kuće značila dodatni godinji trošak od 600.000 kuna.

Iako se spekuliralo da Branka Valentić ima podršku Vlade, dvoje ljudi s kojima smo razgovarali ranije, a uključeni su u izbor ravnatelja, uvjeravali su nas da nikakav naputak iz Banskih dvora nisu dobili. Očekivali su da će se javiti i drugi kandidati. Napominjali su da je Hina u ozbiljnim financijskim problemima. "Država je godinama loše gospodarila Hinom i sada treba spriječiti da se ne dogodi sudbina Vjesnika. Treba napokon odlučiti čime se Hina bavi: poslovima novinske agencije, medijskog monitoringa ili čuvanjem Vjesnikove arhive", kažu naši sugovornici.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close