Branitelj koji je razbio ploču: Dobio sam optužnicu “hr hitro”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. listopad 2013. u 15:34
Ilustracija; Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL

“Državno odvjetništvo za nas četvoricu predlaže kazne zatvora od jedne do dvije godine”, rekao je Arnautović.

Dopredsjednik Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Enver Arnautović potvrdio je danas novinarima da je poštom primio optužni prijedlog vukovarskoga Općinskog suda zbog sudjelovanja u prosvjedu u Vukovaru 2. rujna, kada su razbijene dvojezične ploče postavljene na neke državne institucije, a u naguravanju s policijom ozlijeđeno je i nekoliko policajaca.

"Ovakve optužnice ja zovem 'hr hitro' jer je odvjetništvo tako brzo reagiralo, a optužnice za zločine počinjene u Domovinskom ratu nad silovanim ženama i ubijenim braniteljima još stoje u nečijim ladicama", rekao je Arnautović priznavši da je 2. rujna "uzeo čekić i došao pred Poreznu upravu" te razbio ploče. Pošto je uhićen, priznao je što je učinio, rekao je, dodajući kako je spreman ići i u zatvor i platiti razbijene ploče.

Govoreći o razlozima zbog kojih je razbio ploče, naveo je mnogobrojna zlodjela koja su 1991. godine počinjena nad Vukovarom, a hrvatskome premijeru Zoranu Milanoviću zamjera što, kako je rekao, nije svjestan koliko je stratišta te godine bilo u Vukovaru, a neka od njih bila su i u zgradama na koje se stavljaju dvojezične ploče.

Istaknuo je kako su, osim njega, optužnim prijedlogom za događaje 2. rujna u Vukovaru, obuhvaćeni i Igor Smolčić, Ivica Staničić i Zvonimir Kološnjaj. Arnautović je novinarima pokazao optužni prijedlog kojim ga se tereti za kaznena djela protiv javnog reda prisilom prema službenoj osobi, izazivanje nereda te uništavanje i oštećenje tuđe stvari.

"Državno odvjetništvo za nas četvoricu predlaže kazne zatvora od jedne do dvije godine", rekao je Arnautović te ocijenio kako je u Hrvatskoj "normalno ubiti dva čovjeka i dobiti manju kaznu nego razbiti ploču postavljenu na stratište".

Oko 200 prosvjednika okupljenih oko Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara 2. rujna suprotstavilo se postavljanju dvojezičnih ploča na državne institucije u Vukovaru. Svih pet ploča s latiničnim i ćiriličnim natpisom silom je uklonjeno sa zgrada Porezne uprave, Policijske postaje te Ureda državne uprave. U naguravanju građana i policije, koja je živim zidom pokušala sačuvati tek postavljene ploče, lakše su ozlijeđena četvorica policajaca.

O optužnom prijedlogu protiv Envera Arnautovića, Igora Smolčića, Ivice Stanišića i Zvonimira Kološnjaja trebalo bi biti riječi i na konferenciji za novinare Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara najavljenoj za večeras u 18 sati.

Komentirajte prvi

New Report

Close