Božićnici se najviše nadaju Dalamtinci, a najmanje Zagrepčani

Autor: Poslovni.hr , 17. prosinac 2012. u 10:43
Ilustracija / thinkstock

Najčešći razlog za neisplatu božićnice je gospodarska kriza, smatra 51% ispitanika. Drugi razlog je taj što nikada i nisu primali božićnicu.

Kakve su navike poslodavaca u isplaćivanju božićnica saznao je portal MojPosao u  istraživanju provedenom tijekom studenog 2012. godine na  više od 500 ispitanika.

Ispitanici sve manje očekuju božićnice u novcu

Kao i prošle godine, ispitanici su pesimistični kada je u pitanju isplata božićnice – manje od polovice ispitanika (41%) očekuje božićnicu. Prošle godine očekivalo ju je 47% ispitanika. Među ispitanicima koji očekuju božićnicu, velika većina njih (91%), kao i prošle godine, očekuje novac u prosječnom iznosu od 1.374 kune, što je za 49 kuna manje nego prošle godine. Bon očekuje 34% ispitanika i to u prosječnom iznosu od 1.047 kuna. Prošle godine bon je očekivalo 30% ispitanika, no u znatno manjem prosječnom iznosu od
705 kuna.

Poklon paketu nada se 19% ispitanika što je u odnosu na prošlu godinu značajno povećanje kada je  4% ispitanika očekivalo poklon paket. Božićnice u najvećoj mjeri očekuju zaposlenici privatnih tvrtki u stranom vlasništvu (65%) i državnih tvrtki (56%). Božićnici se najmanje nadaju zaposleni u domaćim institucijama – njih 12%.

Obzirom na veličinu tvrtke, božićnicu u najvećoj mjeri očekuju zaposlenici velikih tvrtki ili institucija (s više od 200 zaposlenih), njih 57%. U najmanjoj mjeri očekuju je zaposleni u malim tvrtkama – njih 35%.  Nešto manje od polovice (44%) zaposlenih u srednje velikim tvrtkama očekuje božićnicu.

Ovisno o prebivalištu, Dalmatinci su i ove godine optimističniji od ostatka hrvatskih građana – čak ih 71% vjeruje u da će im božićnica biti isplaćena. Veliki broj ispitanika iz središnje (67%) i istočne (62%) Hrvatske također smatra da će ih poslodavac 'nagraditi'.

Božićnici se u najmanjoj mjeri nadaju ispitanici iz Istre i Kvarnera (48%) te Zagreba i okolice (47%).

Najčešći razlog za neisplatu božićnice je gospodarska kriza, smatra 51% ispitanika. Drugi razlog je taj što nikada i nisu primali božićnicu (29%), dok petina ispitanika (20%) navodi druge razloge kao što su loše financijsko stanje tvrtke u kojoj rade, a koje nije vezano uz gospodarsku krizu.

U 2011. božićnicu je primilo 53% zaposlenih, najviše iz Dalmacije

Svega polovica sudionika istraživanja primila je božićnicu prošle godine (53%), što je 4% više u odnosu na rezultate istraživanja iz 2010. godine. Božićnica je bila ugodno iznenađenje tek za 6% ispitanika koji je nisu očekivali, a primili su je.

Poslodavci su u prošloj godini svoje zaposlenike najčešće nagrađivali novcem (78%), s prosječno 1.467 kuna, što je 185 kuna manje nego 2010. Nešto manje od trećine ispitanika (28%) dobilo je bon za kupovinu prosječne vrijednosti od 934 kuna. Umjesto novca, 13% ispitanika primilo je  poklon paket u kojem su se najčešće nalazili prehrambeni proizvodi.

Božićnicu su u najvećoj mjeri dobili ispitanici zaposleni u institucijama (73%), a slijede zaposleni u državnim tvrtkama (69%). U najmanjoj mjeri božićnicu su primili zaposleni u stranim institucijama (50%) te zaposleni u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu (55%).

Obzirom na veličinu tvrtke, božićnicu su u najvećoj mjeri dobili ispitanici zaposleni u srednjim (69%) i velikim tvrtkama (61%), a obzirom na regiju ispitanici iz Dalmacije (71%) i središnje Hrvatske (67%).

34% zaposlenih zamjera neisplatu božićnice

Iz godine u godinu sve više ispitanika smatra da je božićnica više stvar odluke poslodavca, nego što je pravo radnika. Vjerojatno pod utjecajem gospodarske krize, sve više ispitanika uviđa da na božićnicu ne mogu računati kao na siguran izvor prihoda. Ove godine, 67% ispitanika razumije da riječ o odluci poslodavca, dok trećina ispitanika (34%) smatra da je božićnica pravo radnika odnosno, zamjeraju poslodavcu ukoliko ju ne isplati.

Da je božićnica pravo radnika u najvećoj mjeri smatraju zaposleni u institucijama (44%) te zaposleni u velikim i srednjim tvrtkama ili institucijama (37%). Ovisno o regiji, stanovnici Dalmacije vjeruju da je božićnica pravo radnika više od ostalih građana Hrvatske – čak ih 41% smatra da ima 'pravo' na božićnicu.

Kada bi mogli birati vrstu božićnice, velika većina (84%) odabrala bi novac. Zahvala i poštovanje nadređenih zadovoljili bi svega 6% ispitanika, dok bi ih 3% ipak odabralo poklon paket. Bon za kupovinu proizvoda druge tvrtke odabralo bi 4% ispitanika, dok bi ih 1% odabralo bon za kupovinu proizvoda svoje tvrtke. Nagrađivanje u obliku božićnica ne podržava 1% ispitanika.

Na pitanje za što bi iskoristili dobiveni novac, najviše ispitanika (39%) kaže kako bi novac iskoristili za podmirenje osnovnih životnih troškova. Malo više od petine ispitanika (23%) iskoristilo bi ga za kupnju božićnih poklona, a 17% za kupnju poklona samome sebi. Čak 15% ispitanika dobivenom bi božićnicom podmirilo dugove, a 6% ispitanika navodi nešto drugo.

Prema mišljenju ispitanika, adekvatna božićnica trebala bi iznositi 1.740 kuna, što je čak 27% više od prosječne božićnice koju se očekuju ove godine.  Primjećuje se kako su očekivanja ispitanika počela opadati  dolaskom gospodarske krize, budući da je iznos adekvatne božićnice ove godine 7% niži nego što je to bio prošle godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close