Bozanićevi suradnici spremni za Linićev porez na nekretnine?

Autor: Poslovni.hr , 13. siječanj 2013. u 11:12
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Slavko Linić u subotnjem intervjuu za naš 21. stoljeće ponovno je aktualizirao pitanje poreza na imovinu.

Ministar financija Slavko Linić u subotnjem intervjuu za naš 21. stoljeće ponovno je aktualizirao pitanje poreza na imovinu koji će nedvojbeno morati plaćati i Crkva, piše list.

Linić je najavio kako će sva crkvena imovina koja ne služi za vjerske potrebe biti oporezivana te da Crkva ne može biti iznimka od ostalih institucija i građana.

Sociolog i bivši diplomat  Ivica Maštruko za list ocjenjuje kako misli da porez na imovinu neće biti predmet osporavanja jer se Crkva drži principa da i u drugim državama plaća porez na nekretnine koje nisu za vjerske potrebe.

U tekstu se ističe i jedan od najvećih problema: dok se u Italiji, primjerice, zna da Crkva ima u vlasništvu oko 20 posto nekretnina, koliko je bogata Crkva u Hrvata i s kojom vrijednosti imovine raspolaže, podatak je do kojeg je nemoguće doći. Ivica Maštruko uvjeren je da Crkva u Hrvatskoj ipak raspolaže s dosta kapitala. "Crkva ima više objekata koji su u komercijalnoj funkciji; od poslovnih prostora do samostana koji su za potrebe vjerskog turizma pretvoreni u hotele. Tu su i vinogradi, zemljišta uz obalu na kojima su kampovi, šume", kazao je za list.

Komentari (4)
Pogledajte sve

@bigfoot
hvala na linku

Sad je jasno da su ovakve nebuloze u vezi oprezivanja (čitaj: otimanja novca od građana) projekat iste skupine pritajenih crvenih buržuja.

Evo modela poreza na nekretnine koji su prekopirali naši lopovi,a od koga drugog nego od Srbije.
Primjetit ćete mnoge sličnosti i u kojem pravcu sve to ide:

Evo izvadaka sa srpskog site-a

Srbija nametnula najviši porez na imovinu u Evropi
25. april 2011.
Posle Uskrsa, građanima Srbije počeće da stižu nova rešenja sa drakonski uvećanim porezom na imovinu. Porezi će biti viši za 60 odsto u odnosu na prošlogodišnje, ali već od 2012. godine plaćaće se po progresivnoj stopi od 0,4 do čak 2 odsto od tržišne vrednosti nekretnine. Iako jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope, Srbija je nametnula svojim građanima najviši porez na imovinu u Evropi…….

Poslednjeg dana prošle godine, usred populističke priče vrha vlasti da tajkuni treba da vrate društvu ono što su devedesetih od njega uzeli, tadašnja ministarka finansija Diana Dragutinović spremno je zajahala taj talas i hitno predložila je izmene zakona o porezu na imovinu, sa jedinstvenom stopom od 0,4 odsto tržišne vrednosti nekretnine.

Demokratska stranka je zatim u parlamentu amandmanima u zakon ugurala progresivnu poresku stopu koja ide do neverovatna 2 odsto od tržišne vrednosti imvine. To bi moglo dovesti do toga da država za samo 50 godina čoveku ekspropriše čitavu tržišnu vrednost nekretnine na koju se primenjuje ta poreska stopa.

Poreski stručnjaci kažu da se ovim nije postigao željeni efekat oporezivanja najbogatijih, jer je pravnim licima ostavljena poreska stopa od 0,4 procenta.

“U praksi to znači da će svi biznismeni sa Dedinja kuće prevesti na firme, ako to već nisu učinili. Tako će, umesto da plate dva odsto poreza za višemilionski vredne vile na ime ove dažbine platiti istu stopu (0,4 odsto) kao vlasnici stanova vrednih do 100.000 evra. Ali će i bolje proći, jer im neće biti obračunavana tržišna, već knjigovodstvena vrednost nekretnine”, izjavio je lokalnim medijima stručnjak za poreze koji je hteo da ostane anoniman.

Dakle, oni najbogatiji, zbog kojih je navodno i uveden, neće ni osetiti ovaj porez i moći će po niskim cenama da se domognu nekretnina koje će mnogi biti prinuđeni da prodaju.

Građani su ogorčeni, u nekim beogradskim opštinama počeli su da potpisuju i peticiju protiv ovog drakonskog poreza. Mnogi od njih, pogrešno misle da je tako i u Evropi, pošto im vlast često spinuje da sve što radi, radi po evropskom modelu.

Ne samo u regionu, nego ni u bogatoj Evropskoj uniji, međutim, ovakav srpski harač na imovinu ne postoji. U Holandiji taj porez iznosi 0,08 odsto od procenjene vrednosti kuće ili stana. U Nemačkoj, najbogatijoj zemlji Evrope, poreska stopa je 0,25 odsto.
U Luksemburgu čovek za kuću vrednu pola miliona evra plaća 51 evro poreza na imovinu, u Češkoj, i to u najskupljem Pragu, za stan od 110 kvadratnih metara u centru godišnji porez na imovinu iznosi 600 kruna ili 2400 dinara. U Italiji je porez od 0,4 do 0, 7 odsto procenjene vrednosti nekretnine. U Sloveniji je taj porez minimalan i kreće se od 50 do 200 evra godišnje. A u nekim evropskim državama – kao što su, recimo, Irska, Grčka, Mađarska ili Hrvatska – porez na nekretninu u kojoj se živi uopšte se i ne plaća.

http://www.e-balkan.net/drustvo-svijet/4911-srbija-nametnula-najvii-porez-na-imovinu-u-evropi.html [e-balkan.net]

Pa nije bas tako,porez se placa u svakoj uredjenoj drzavi,ako porez na stan koji se iznajmi naprimer platis 3000KN a iznajmljujes ga za 2000kn mjesecno,onda je to simbolican porez,koji je normalno da se placa,[emo_palacg]

New Report

Close