Boris Lalovac otkrio zašto je protiv kupovine MOL-ovih dionica Ine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. prosinac 2016. u 12:31
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Lalovac je pritom upozorio da više nema jeftinoga novca, najavljuje se da će cijena novca rasti, a transakcija s dionicama Ine ne može se napraviti u nekoliko dana, nego u godinu ili dvije.

Bivši ministar financija Boris Lalovac (SDP) izjavio je u srijedu da se ne slaže s najavom Vladina otkupa MOL-ovih dionica Ine jer nema jasnog plana s kojim novcem i strategijom se kani ući u taj posao.

"Inine rafinerije nisu modernizirane i neće stvarati dodatnu vrijednost. MOL je od Ine stvorio trgovačku kompaniju i postavlja se pitanje zašto bismo uopće kupovali trgovačko društvo. Ako je želimo dokapitalizirati, a moramo, ne možemo to raditi bez Europske komisije jer se radi o državnoj potpori", upozorio je Lalovac u razgovoru za N1 televiziju.

Osim toga, kaže Lalovac, nema jasnog plana kako će Vlada otkupiti većinski paket od MOL-a, s kojim novcem, koja je strategija, hoće li Ina biti u vlasništvu države ili sa strateškim partnerom.

"Mirovinske fondove možemo zaboraviti, oni imaju i zakonsko ograničenje dokad se mogu koristiti, a nitko ne želi da se njihovom mirovinom tako upravlja. Hrvatska nema novca niti u proračunu, a ako uzme kredit postavlja se pitanje kako će vratiti taj novac. Treba razumno i realno vidjeti kakva je budućnost, drugo su emocije", rekao je.

Lalovac je pritom upozorio da više nema jeftinoga novca, najavljuje se da će cijena novca rasti, a transakcija s dionicama Ine ne može se napraviti u nekoliko dana, nego u godinu ili dvije.

Zapitao se koliko država može dati dodatnog novca za dokapitalizaciju i što ako Europska komisija to ne odobri. Hoće li se kupiti nešto po visokoj cijeni, što se ne može dokapitalizirati, a prodati po niskoj.

Treba s MOL-om vidjeti koji su njihovi planovi jer ishitrene odluke idu samo u korist MOL-a. "Najava kupnje  ide u korist MOL-u, cijena ide gore, u komotnoj su poziciju i mogu ucjenjivati Vladu da neograničeno dižu premiju", kaže Lalovac.

Lalovcu cijela priča o otkupu dionica izgleda kao "kontrainformacija" puštena u javnost zbog vijesti da je Hrvatska izgubila arbitražu, a većina građana i dalje je emotivno vezana za Inu iako Hrvatska zadnjih pet – šest godina ne upravlja njom.

Na pitanje može li itko natjerati MOL da proda dionice, podsjetio je na transakciju koja se dogodila ranije, kada je OTP banka, koja je vlasnik MOL-a, ušla na hrvatsko tržište.

"Ona se pojavila nakon što je MOL kupio Inu, a danas ima oko 11 posto hrvatskog bankarskog tržišta. To znači da OTP ozbiljno planira ostati na hrvatskom tržištu, a za to im je potrebna Ina. Osim što je MOL u situaciji da ima upravljačka prava, oni će u konačnici odlučiti što će, bez obzira što političari pokušavaju pritisnuti tu priču", smatra Lalovac.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Vesna Balenović:

upravo vodstvo SDP-a na čelu s Račanom, Linićem i Jurčićem postupilo krajnje neodgovorno prodajom prvih 25 posto Ine.
Prodali su jedno nacionalno bogatstvo, obiteljsko srebro, a da to uopće nije bilo potrebno.

To nas je naukovanje stajalo jako puno novca.
Svi znamo da je INA vrijedila preko 25 milijardi dolara.
Tu su bila uključena i polja u Siriji, kao i sva rudna bogatstva kojima smo raspolagali.
Oni su poklonili INA-u za 505 milijuna dolara, vrlo sitan novac.
To je za mene bio čin veleizdaje, što dobar dio hrvatske javnosti zaboravlja.

Dakako da su za prodaju INA-e podjednako odgovorni i koalicijski partneri među kojima prednjači HNS s tadašnjim predsjednikom Uprave INA-e Tomislavom Dragičevićem, kao i sveprisutni i dobroupućeni predsjednik države Stjepan Mesić.

Nije za očekivati ispriku glavnih aktera te prodaje, jer su svi oni polučili korist koju su planirali i zbog koje bi morali snositi kaznenu odgovornost.
Taj kazneni postupak moralo bi pokrenuti novo vodstvo DORH-a, kao i postupak protiv bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i njegovih najbližih suradnika.
Njihova je odgovornost u tome što su dali zeleno svjetlo prodaji INA-e i u njoj nisu prepoznali protuhrvatski čin”, rekla je Balenović.

“Mislim da sam jedina osoba u Hrvatskoj koja sve zna što se tiče INA-e.
Grijeh SDP-a i HNS-a je neviđen , kada je INA u pitanju, je nemjerljiv.

http://direktno.hr/en/2014/direkt/71900/Balenovi%C4%87-rekla-tko-je-glavni-krivac-za-prodaju-INA-e-i-poziva-DORH-na-akciju.htm

Manje ce se upotrebljavati nafta
Nije samo stvar o nafti
Struja
Obnovljivi izvori
Ako Hrvatska sad vec moze proizvesti 30 % obnovljive energije struje moze i 100 %
Uvijek nove tehnologije, CO2 i zagađenje
Mozes auto napuniti strujom vrlo jeftino
Za sad imamo hibridna vozila dok ne naprave jeftinu bateriju koja se moze brzo puniti, mjenjati i izdrzati 500 km i više
Struja i obnovljivi izvori energije su buducnost 💡🌍🏡🌝🌜♻💚🏞💧🌊

Ma ja sam za to da nasi kupe inu i da madjarima plate barem 5000 kn po dionici…
Ili ako zele kontrolni paket onda neka nama malima koji drzimo 7% ponude 7500 i bit ce vecinski bez madjara…
Hopa cupa eto rijesenja i to najjeftinijeg… A za male dionicare idealnog

samo tenkre može reć da nafta izumire za 10-15 godina

New Report

Close