Boris Blažeković: “Za generalnog konzula ne trebam imati fakultet”

Autor: Poslovni.hr , 15. veljača 2018. u 09:33
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Blažeković je kazao kako su se u javnosti pojavili samo negativni statusi koje je objavio na svojem Facebook profilu. Iza stavova koje je tamo iznio, stoji i dalje no napominje da ih je pisao iz drugačije pozicije od ove današnje.

Kakva je hrvatska diplomacija? Je li prepoznata u svijetu? Kakva nam je diplomatska mreža? Za kakve se diplomate opredijeliti – karijerne ili političke?

Bila je to tema Otvorenog u kojem su gostovali: Mate Granić, posebni savjetnik Predsjednice RH, Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Boris Blažeković iz HNS-a, Goran Bandov, prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije, Ivan Hrstić, novinar N1 i Večernjeg lista.

HNS-ov Boris Blažeković trebao bi postati novi generalni konzul RH u New Yorku nakon što je Odbor za vanjsku politiku potvrdio odluku Vlade o imenovanju, a već su krenule prozivke na njegov račun zbog srednje stručne spreme i neiskustva.

Blažeković je kazao kako su se u javnosti pojavili samo negativni statusi koje je objavio na svojem Facebook profilu. Iza stavova koje je tamo iznio, stoji i dalje no napominje da ih je pisao iz drugačije pozicije od ove današnje.

"Tada nisam znao da ću ići za generalnog konzula – u tom trenutku bio sam političar", rekao je Blažeković. Potvrdio je da mu završen fakultet nije potreban za mjesto koje će popuniti u New Yorku, no pozvao je mlade da ne zanemaruju obrazovanje jer kako kaže, "Hrvatska treba stručnu kvalitetnu i profesionalnu diplomaciju".

Da visoko obrazovanje nije uvjet za obnašanje funkcije generalnog konzula, potvrdio je i Mate Granić. Kazao je kako predstavnik u stranoj zemlji ne krši zakon ukoliko nema fakuletsko obrazovanje. Granić je kazao kako je važno da ga prihvati i dijaspora i domaćin.

"Bitna je i procjena ukupnog kapacitet no kako je kandidat u procesu, ona se ne može komentirati", rekao je Granić. Ocijenio je kako je sada pravo vrijem za jačanje hrvatske diplomacije jer se u rotacijama diplomatske mreže nalazi tridesetak ljudi.

Komentari (9)
Pogledajte sve

***dakle, da sumiramo: lik bez škole ide za konzula u državu koju je izvrijeđao, pa izvrijeđao njihovog predsjednika i njihov narod da bi predstavljao državu koju je isto izvrijeđao, pa izvrijeđao predsjednicu, premijera i narod… ovo je genijalnije od onog da lutrija stalno posluje s gubitkom, a uzme 50% od svake uplate, dok kladionice koje nesmiju uzeti ništa od uplate posluju s ogromnim dobicima

a i što bi bilo drugačije da ga i ima… i tako vrijede samo do bregane pa i nije neka greda da ovaj uhljeb nema niti to…kao da bi išta više vrijedio da je diplomorao npr.promet koji je najpopularniji među uhljebima

MOžeš direktno s planine , pozdravit koze i ovce …i doć ……nema frke.

Ovaj vrijeđa intelekt! Amerika je nebitna zemlja pa je tak svejedno kaj šaljemo nekakvog neškolovanog uhljeba! Sramota, kao što je i sramotna mafijaško-antidržavna stranćčica iz koje dolazi!
Ne kaže se uzalud da su političari najniži oblik života na zemlji!

New Report

Close