Borealis se vraća u igru za Petrokemiju

Autor: Marija Brnić , 05. ožujak 2018. u 14:12
Predstavnici ministarstva gospodarstva u pregovorima s austrijskim ulagačem koji je ranije odbijen/ Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Uvjet Borealisa za dokap je zatvaranje kredita ukupno vrijednih 350 mil. kn, koje je Petrokemija podigla lani.

Posljednjih desetak dana, nakon što je iz Ine javno poručeno da se interes kompanije u Petrokemiji vezuje za isporuku sirovine, ali ne i investiranje u kapital, Ministarstvo gospodarstva preuzelo je inicijativu oko nalaženja novog rješenja kako bi se zaokružila financijska konstrukcija za dokapitalizaciju kutinskog proizvođača.

Za stol su, kako nam je potvrđeno iz više izvora, sjeli s predstavnicima austrijskog Borealisa, a pregovori se vode oko ponude koju je taj proizvođač mineralnih gnojiva dao Ministarstvu državne imovine i Centru za restrukturiranje i prodaju još prošle godine. Tu se ponudu vrlo brzo izbacilo iz razmatranja jer se smatralo neprihvatljivom zbog postavljanja određenih uvjeta koje država, kako se pojašnjavalo, ne može ispuniti. 

Ponuda Borealisa o kojoj se sada razgovara, kako saznajemo, još uvijek je ista. Austrijska kompanija nudi sudjelovanje sa 140 milijuna kuna dokapitalizaciji, a s čime bi osigurala kontrolni status, budući da je postavljeni cilj dokapitalizacijom prikupiti 450 milijuna kuna, a najmanje 400 milijuna, dok je posljednjim smanjenjem temeljni kapital sada na 42,9 milijuna kuna. Sporno u njihovom ponuđenom paketu jest cijeli set uvjeta, od kojih za realizaciju postupka je najosjetljiviji zahtjev od Vlade da se prije dokapitalizacije Petrokemiju rastereti kredita koje je prije nepunih godinu dana tvrtka podigla kod HBOR-a, HPB-a i Erste banke u ukupnom iznosu od 350 milijuna kuna, za koje je država dala jamstva. U uvjetima kada se Ina nećka i ljulja se postojeća konstrukcija domaćeg konzorcija, kojeg su okupile Ina i PPD, Borealis je ponovno interesantan, pa je umjesto uprave koja o njihovim uvjetima nije u mogućnosti pregovarati taj posao preuzelo resorno ministarstvo.

 

140 milijuna

kuna dokapa nudi austrijski ulagač Borealis

Ulazak Borealisa u Petrokemiju želi pratiti i EBRD, koji bi također participirao u povećanju kapitala, a takva odluka ovisi o kvaliteti strateških partnera, odnosno priželjkuju da to budu ulagači koji ne dolaze iz financijskog sektora. No, što ovi pregovori znače i mogu značiti za postojeće odnose u domaćem konzorciju, još nitko od upućenih sugovornika ne iznosi. Dok se ne obave razgovori i s partnerima iz konzorcija, u kojem su se PPD-u i Ini priključili i Janaf, HEP, te mirovinski fondovi, te vide njihova razmišljanja i interes o zajedničkom sudjelovanju u procesu dokapitalizacije s novim sudionicima, ne može se ozbiljnije nastaviti pregovore s Borealisom.

Načelno, domaći konzorcij svoje učešće nije vezivao uz otpis kreditnih obveza Petrokemije, pa je logično da se eventualnom ispunjavanju takvog uvjeta Borealisa neće puno protiviti. Otvoreno je i pitanje na koji način taj uvjet može biti ispunjen, no u ovom trenutku odluka skupštine dioničara stoji kao jedini model privatizacije. Što se pitanja državnih potpora tiče, iz vladinih izvora pojašnjavaju kako se jamstvo za spomenute kredite Petrokemije u Bruxellesu nije tretiralo kao potporu, pa niti ranija dokapitalizacija koju je provela država, te bi se, zapravo, tek potencijalnom aktivacijom jamstava pokrenula procedura odobravanja daljnjih koraka pri Europskoj komisiji.

Zasad u domaćem konzorciju nemaju nikakvih informacija o tijeku pregovora s Borealisom, no načelno ulazak tvrtke iz sektora vide pozitivnim za perspektivu kutinske tvrtke, a time i za svoja potencijalna ulaganja u njezin opstanak.

Neslužbeno se čuje da bi tijekom ovog tjedna mogli biti pozvani u Ministarstvo gospodarstva na sastanak na kojemu će se razmatrati modaliteti suradnje i daljnjih odnosa. Kako se čuje, na razgovore će biti pozvana i Ina, jer joj se ostavlja mogućnost sudjelovanja u novom izdanju dionica Petrokemiji, kojoj pak vrijeme curi i financijske snage za daljnje odgađanje nema. Privremeno je problem isporuke plina pokriven, dijelom i ulaskom novog opskrbljivača HEP-a, međutim, s krajem mjeseca istječe joj otplata već jednom prolongiranog kredita kod Erste banke, a ujedno je 31. ožujka i zadnji dan do kada Borealis čeka odluku o njihovoj ponudi za Petrokemiju.  

Komentari (5)
Pogledajte sve

tu se neka igra igra. PTKM je vrijedan resurs. probajte izracunati tzv. replacement value.. brat bratu milijardu kunica

U zapadnim drzavama takvu starudiju bi zatvorili jos prije 20 godina. Tu trebaju pusti milijuni da bi ta tvornica licila na nesto. Proguglajte mjesta u HR gdje je najgora kvaliteta zraka. Kutina je medju njima, sigurno nije zbog auta


Jos jedna privatizacijska svinjarija. Umjesto da ste prodali firmu dok je jos nesto vrijedila sad cete platiti dugove novcem poreznih obveznika pa onda prodati za jednu kunu. D.ebili! Pa se cudite zasto mladi odlaze iz zemlje. Pa ovo bi dijete iz srednje skole bolje odradilo od uprave i ministarstva zajedno. Borite se protiv ociglednog I za nemoguce. Ocigledno: ta firma nije odrziva bez da postane dio veceg sustava iz kojeg moze izvuci sinergiju u troskovima, tehnologiji I prodaji I distribuciji. Nemoguce: pumpanje love poreznih obveznika u taj stroj za paljenje novca koji se zove petrokemija. Sve pod nekom laznom krinkom ocuvanja radnih mjesta. Bles.avi ste, glu.pi I slijepi.

Kakva je razlika između Agrokora i Petrokemije.

Nikakva.

I jedni i drugi su uvoznici koji onda uvozni proizvod prodaju pod svoj.

Ili napraviti LEX Petrokemija ili napokon pustiti Agrokor da bude na tržištu.

Prodati čim prije jer kasnije će nas još više koštati. Petrokemija je čisti primjer socijalizma koji u Hrvatskoj prevladava u glavama….

New Report

Close