Borbeni avioni za MORH birat će se po ova četiri kriterija

Autor: VLM , 04. prosinac 2017. u 10:13
Foto: Thinkstock

Član savjetodavnog tijela za odabir borbenih zrakoplova Gordan Kolak naveo je četiri ključne domene koje će se procjenjivati kroz evaluaciju pristiglih ponuda, a koje stoje u MORH-ovom zahtjevu za ponudom.

Ministarstvo obrane završilo je vrednovanje ponuda za novi hrvatski višenamjenski borbeni zrakoplov te je izradilo Studiju izvodljivosti na temelju koje će sada državni vrh moći donijeti i konačnu odluku.

Član savjetodavnog tijela za odabir borbenih zrakoplova Gordan Kolak naveo je četiri ključne domene koje će se procjenjivati kroz evaluaciju pristiglih ponuda.

'Jedna od tih domena je ona strateška, odnosno odabir strateškog partnera koji će s Hrvatskom razvijati tu komponentu hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Druga domena je financijska, koja govori o cijeni – ne samo aviona, nego ukupnog projekta, odnosno life cycle costu aviona koji se nabavlja. Treća domena je domena sposobnosti, ona govori udovoljavaju li ti avioni svim zahtjevima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Četvrta je domena investicija, koja govori o direktnoj gospodarskoj suradnji odabrane zemlje, odnosno zemlje partnera', rekao je Kolak u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži prvog'. 

Dodao je da će osim tehničkih karakteristika prednjačiti i gospodarski interesi, da je interes Hrvatske da se novac koji se uloži u izgradnju sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva vrati kroz određenu gospodarsku suradnju sa zemljom od koje je zrakoplove kupila. 

Vojni analitičar Igor Tabak rekao je kako je teško govoriti o cijeni te da ona može radikalno varirati. 'Sam sadržaj ponuda nije poznat. Tu se ne radi samo o avionu, nego o obuci pilota, održavanju, dakle o paketu. A cijena paketa koja može obuhvaćati simulatore, može varirati jer ne znamo što je u paketu', rekao je Tabak i dodao da mu je žao što Hrvatska nije objavila zahtjev za ponudama. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Za sve je dobra opcija, vojsku i privredu, nabava modernih borbenih aviona.

New Report

Close